News

O femeie din Galați, la un pas de moarte după ce a luat pastile de răceală. Un transplant de ficat a salvat-o

Un nou început pentru o femeie din Galați. A fost diagnosticată cu insuficiență hepatică pentru că a luat pastile în exces, dar un transplant a salvat-o
02.04.2024 | 13:21
O femeie din Galati la un pas de moarte dupa ce a luat pastile de raceala Un transplant de ficat a salvato
Un transplant de ficat i-a dat o nouă șansă la viață unei femei care a luat medicamente în exces și a suferit de insuficiență hepatică. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O tânără în vârstă de 33 de ani din Galați, confruntându-se cu o formă gravă de insuficiență hepatică cauzată de utilizarea excesivă a paracetamolului, a fost salvată printr-un transplant de ficat.

A luat pastile în exces și a ajuns la insuficiență hepatică

Cu ochii plini de lacrimi și cu încredere în divinitate, mama pacientei a povestit că starea fiicei sale se deteriorase rapid în ultimele zile, potrivit Antena 3 CNN. Femeia în vârstă de 33 de ani are acasă 4 copii și a primit o nouă șansă la viață.

ADVERTISEMENT

„În ultimă săptămână era din ce în ce rău. A început să se îngălbenească, stări de vomă, oboseală puternică. La Tecuci am fost și ne-au trimis de urgență aici pentru că aici era singura variantă care să o poată ajuta cineva”, a dezvăluit Maricica Iancu, mama pacientei pentru sursa citată.

Operația chirurgicală a fost efectuată de către echipa medicală de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, iar donatorul a fost o femeie în vârstă de 56 de ani, aflată în stare de moarte cerebrală. Pacienta a fost transportată la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași cu insuficiență hepatică cauzată de o hepatită acută fulminantă.

ADVERTISEMENT

„Starea pacientei era una gravă, comă și a fost admisă din urgență în terapie intensivă 3.59 + 4.08 S-a declanșat mecanismul de alertă pe transplant la nivel național și coordonatul de transplant de aici din spitalul Sfântul Spiridon a identificat posibilitatea recoltării unei organ de la o pacientă în moarte cerebrală aflată la Spitalul Universitar București”, a explicat Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU-SMURD Iași, potrivit Antena 3 CNN.

Al doilea transplant reușit la Iași

Acest transplant hepatic reprezintă al doilea efectuat la centrul regional de transplant din Iași, iar un organ compatibil a fost găsit într-un interval de doar 24 de ore, o premieră pentru această unitate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este și primul transplant hepatic realizat în regiune într-un interval atât de scurt, a subliniat Raluca Neagu, coordonatorul centrului regional de transplant de la Iași.

Specialiștii medicali atrag atenția asupra riscurilor asociate automedicației, mai ales în cazul administrării excesive de paracetamol care poate fi fatal pentru pacienți.

ADVERTISEMENT

„Deci aviz pacienților care își auto administrează paracetamol în doze foarte mari și pacienta era și însărcinată fusese însărcinată cu un avort declanșat. Posibil și acest cumul de medicamente să fi contribuit la insuficiența hepatică”, a adăugat Raluca Neagu.

ADVERTISEMENT