News

O femeie din Iași, internată în stare gravă cu o boală extrem de rară. Ce este mucormicoza și cum se manifestă

Potrivit medicilor, femeia în vârstă de 65 de ani suferă și de alte boli, astfel că medicii se tem că aceasta ar putea muri. Femeia are, așadar, șanse mici de supraviețuire.
02.09.2022 | 15:25
O femeie din Iasi internata in stare grava cu o boala extrem de rara Ce este mucormicoza si cum se manifesta
O femeie din Iași, infectată cu Mucormicoza. Foto: Medichub.ro
ADVERTISEMENT

Pacienta a fost internată la Secția ATI a spitalului Iași, fiind suspectă de infecție cu mucormicoza rinocerebrală, o afecțiune extrem de rară care poate cauza moartea.

Femeie cu mucormicoza, internată la Iași

Femeia se prezentase inițial la spital cu o asimetrie facială și dureri de cap, având și o sensibilitate cutanată scăzută la nivelul părții stângi a feței, precum și un diagnostic de meningită.

ADVERTISEMENT

“Meningita a fost confirmată şi prin rezultatele analizelor efectuate în laboratorul spitalului. S-a solicitat examen CT pentru a exclude orice alte patologii, însă starea pacientei se degrada încontinuu.

Femeia are un istoric medical complex şi a recunoscut că şi-a neglijat total sănătatea, având diabet dezechilibrat, ciroză hepatică decompensată, cancer mamar şi patologii decompensate care o încadrează în categoria pacienţilor imunodepresivi.

ADVERTISEMENT

În primele zile de spitalizare a fost conştientă şi cooperantă“, a transmis medicul Florin Roşu, manager al spitalului. Starea femeii s-a agravat în 30 august, când nu mai putea articula cuvinte. Aceasta poate să se exprime doar prin sunete, conform News.ro.

Pentru că echimoza s-a extins foarte mult, pe fondul rezultatului neconcludent al CT-urilor repetate, s-a decis efectuarea unui RMN, dar şi consultul neurologic.

ADVERTISEMENT

S-a ridicat suspiciunea înaltă de mucormicoza rinocerebrală cu leziuni ischemice ca şi consecinţe ale acestei infecţii. Pacienta a primit tratament specific conform ghidurilor internaţionale, însă prognosticul este extrem de rezervat”, a completat medicul.

Mucormicoza, sau ciuperca neagră, e o boală extrem de rară. Au existat trei astfel de cazuri la Iași în ultimii 10 ani, astfel că medicii din acest spital tratează cu maximă seriozitate cazul.

ADVERTISEMENT

“Mucormicoza este o infecţie fungică rară. Acestă ciupercă nu reprezintă un pericol pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca infecţii grave în rândul celor imunodepresivi. Se regăşeşte în sol, în plante, în gunoi de grajd, dar şi în fructele şi legumele în stare de descompunere”, a adăugat medicul Florin Roşu.

ADVERTISEMENT
Tags: