Fotbal international

O femeie din Iran a fost condamnată pentru că a asistat la un meci de fotbal. Și-a dat foc în fața tribunalului

10.09.2019 | 18:21
O femeie din Iran a fost condamnata pentru ca a asistat la un meci de fotbal Sia dat foc in fata tribunalului

O femeie în vârstă de 29 de ani din Iran a fost condamnată la 6 luni de pușcărie pentru că a asistat la un meci de fotbal. Sahar, pe numele său, nu a suportat pedeapsa primită și și-a dat foc în fața tribunalului de la Teheran. A avut arsuri de gradul III pe 90% din suprafața corpului, iar medicii nu au mai putut să o salveze. În Iran legea le interzice femeilor să se afișeze în public la evenimentele sportive.

Femeia din Iran și-a dat foc în fața tribunalului, după ce a fost condamnată pentru că a asistat la un meci de fotbal

Sahar, în vârstă de 29 de ani, s-a prezentat la un meci de fotbal de pe stadionul Azadi, din vestul Teheranului. Femeia s-a deghizat pentru a intra pe stadion, însă paznicii și-au dat seama și au arestat-o. „Cazul Sahar” a fost comentat și de procurorul general iranian, Mohamed Jafar Montazeri: „Când o femeie merge la stadion și vede bărbați pe jumătate goi, în echipament sportiv, păcatul a fost deja comis. Insuportabil!”

O singură dată în istoria Iranului, femeile au avut voie să meargă la stadion. Momentul istoric s-a întâmplat pe 11 noiembrie 2018 la finala Ligii Campionilor din Asia, dintre Persepolis – Kashima Antlers. Câteva mii de femei au avut voie să participe la manșa retur a finalei pe care Persepolis a pierdut-o cu 2-0, la general.

Femeie din Iran cu un mesaj pentru autorități. Sursă foto: avatoday.com
Femeie din Iran cu un mesaj pentru autorități. Sursă foto: avatoday.com

Legile sunt foarte stricte pentru femei în țările arabe, chiar și la evenimentele sportive

La manșa retur a finalei Ligii Campionilor din Asia dintre Persepolis și Kashima Antlers au asistat peste 100.000 de spectatori, dintre care 5.000 au fost femei. Gianni Infantino, președintele FIFA, împreună cu Salman Al-Khalifa au reușit să obțină acest drept, după multe discuții cu oficialii din Iran: „Vreau să le mulţumesc autorităţilor din Iran care au făcut posibil acest moment. Este un moment istoric pentru fotbalul arab”.

„Am asistat cu toţii la un moment istoric, care va defini fotbalul din ţările arabe în următorii ani”,  a mai spus Gianni Infantino la acel moment.

  • 40 de ani au avut de așteptat femeile din Iran pentru a putea asista la un meci