News

O femeie din Italia a gătit în timp ce era operată pe creier. Premieră istorică pentru medici

10.06.2020 | 20:51
O femeie din Italia a gatit in timp ce era operata pe creier Premiera istorica pentru medici
ADVERTISEMENT

O premieră istorică la spitalul Riuniti din Ancona, unde o femeie a gătit în timp ce era operată de 11 medici pe creier.

O femeie din Italia a gătit în timp ce era operată pe creier

Până în prezent au fost înregistrate cazuri de oameni care au cântat la vioară sau la un instrument medical în timp ce erau operați pe creier, însă niciodată nu a existat un caz în care pacientul să gătească în timpul procedurii.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, o femeie în vârstă de 60 de ani din Italia a făcut măsline umplute în timp ce 11 medici îi extirpau o tumoare de pe creier, la lobul temporal stâng.

Conform Digi 24, neurochirurgii de la spitalul Riuniti din Ancona au declarat că procedura a durat două ore și jumătate și a fost un succes. Pacienta a pregătit 90 de măsline într-un interval de o oră.

ADVERTISEMENT

Intervenția chirurgicală „pe viu” este o practică tot mai des întâlnită în spitalele din lumea civilizată, pentru că le permite medicilor să discute în timp real cu pacienții. Astfel, chirurgii pot observa dacă au atins un punct sensibil, în condițiile în care pacientul este întrebat dacă își simte vederea, vorbirea sau mișcarea afectată.

Pacienții operați pe creier comunică cu medicii în timpul operației

Din acest motiv, pacienții sunt puși să facă diferite activități, pentru a le fi studiate reflexele în timp real.

ADVERTISEMENT

În cazul femeii, tumoarea se afla pe lobul temporal stâng, cel ce controlează vorbirea, memoria și mișcarea părții drepte a corpului. Astfel, neurochirurgul Roberto Trignani a explicat că această metodă i-a permis să „monitorizeze pacientul în timp ce am intervenit asupra funcțiilor creierului său, pentru a ne calibra acțiunea”.

Doctorul Trignani, alături de alți 10 chirurgi, au efectuat în ultimii ani peste 60 de astfel de operații pe creier.

ADVERTISEMENT
Tags: