News

O femeie din Piatra Neamț s-a ales cu dosar penal pentru fake-news. A spus pe Facebook că spitalul modular ATI este gol

Autoritățile au deschis dosar penal pentru o femeie din Piatra Neamț. Aceasta este acuzată de fake-news, după ce a spus pe Facebook că spitalul modular ATI este gol.
19.10.2021 | 17:59
O femeie din Piatra Neamt sa ales cu dosar penal pentru fakenews A spus pe Facebook ca spitalul modular ATI este gol
ADVERTISEMENT

Polițiștii din România au intensificat controalele în privința persoanelor care, în această perioadă critică din pandemie, împrăștie știri false în spațiul public.

Un prim caz de fake-news pe tema situației sanitare a fost raportat și pedepsit la Piatra Neamț. Oamenii legii din zonă au întocmit un dosar penal după ce o femeie a afirmat, într-o filmare postată pe o reţea de socializare, că spitalul modular ATI din oraș este gol.

ADVERTISEMENT

În realitate, conform conducerii unității medicale din zonă, în spital erau internați 25 de pacienți care se luptau să supraviețuiască.

Dosar penal pentru fake-news pentru o femeie din Piatra Neamț. A spus pe Facebook că spitalul modular ATI este gol

În urmă cu mai puțin de o săptămână, pe 14 octombrie, o femeie din Piatra Neamț a făcut un live pe pagina sa de Facebook chiar în curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

ADVERTISEMENT

Aceasta afirmat în filmare că spitalul modular ATI plasat în curtea unității este gol, deși acolo se aflau zeci de bolnavi Covid-19 în stare foarte gravă.

Pentru încercarea ei de a împrăștia știri false legate de criza SARS-CoV-2, persoana în cauză s-a ales cu un dosar penal.

ADVERTISEMENT

”Urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini, în care o persoană prezintă informaţii cu privire la gradul de ocupare al spitalului modular din Piatra-Neamţ, Compartimentul Relaţii Publice al IPJ Neamţ precizează că poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora şi fac verificări, în vederea identificării persoanelor implicate şi luării măsurilor legale ce se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, sub-inspectorul Ramona Ciofu, conform Agerpres.

Raed Arafat avertiza asupra informațiilor false privind Covid-19

În urmă cu două zile, șeful DSU, Raed Arafat, atrăgea atenția asupra faptului că în România există multe informații false despre Covid-19, dar mai ales despre vaccin.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, în țara noastră nu mai vorbim de dreptul la liberă exprimare, ci am ajuns la libertatea de dezinformare din partea unor oameni, care comentează lucruri pe care nu le stăpânesc.

”Noi nu mai vorbim de dreptul la libera exprimare, am ajuns deja la libertatea de a dezinforma şi a manipula şi la libertatea de dezinformare din partea unor oameni.

Sunt oameni care răspândesc știri false în timpul unor dezbateri de la unele televiziuni, care invită astfel de persoane, iar aceste persoane vin cu teorii împotriva vaccinării, se pronunță împotriva oricărei măsuri luate de autorități pentru a limita răspândirea bolii, ba unii chiar au ajuns să nege existența pandemiei, deși este recunoscută de o lume întreagă”, a spus Arafat, duminică, la Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags: