News

O femeie din Rusia și-a cusut gura în semn de protest față de războiul din Ucraina. Ulterior, a fost reținută de poliție

Exasperată din cauza războiului pe care Rusia l-a început în Ucraina, activista rusă Nadejda Saifutdinova și-a cusut gura și apoi a protestat în oraşul Ekaterinburg, situat pe partea estică a Munților Ural.
05.05.2022 | 19:03
O femeie din Rusia sia cusut gura in semn de protest fata de razboiul din Ucraina Ulterior a fost retinuta de politie
O femeie din Rusia și-a cusut gura în semn de protest față de războiul din Ucraina. Foto: twitter.com/nexta
ADVERTISEMENT

Organizaţia neguvernamentală OVD-Info (n.r. – care contabilizează arestările efectuate la manifestaţiile opoziţiei ruse) a oferit primele informații despre acest caz șocant.

Femeia care și-a cusut gura și mesajul pentru conaționali

Așa s-a aflat că femeia a fost dusă la un comisariat de poliţie după ce a participat singură la o acțiune de protest. După ce și-a cusut gura, ea a ieșit pe stradă având o pancartă cu îndemnuri împotriva războiului. ”Nu putem să tăcem”, era unul dintre mesajele care au atras imediat atenția forțelor de ordine.

ADVERTISEMENT

Odată reperată de polițiști, Nadejda Saifutdinova a fost condusă la comisariat. Acolo, oamenii legii au chemat o ambulantă
Au chemat o ambulanţă de la comisariat“, a declarat activista rusă pentru OVD-Info.

Ce obiective are OVD-Info

Reprezentanții OVD-Info notează pe propriul site că susțin libertatea de întrunire și de exprimare. Ei consideră că ambele sunt drepturile inalienabile ale fiecărei persoane.

ADVERTISEMENT

În plus, OVD-Info menționează că este neutră din punctul de vedere al politicii și protejează oamenii de toate punctele de vedere. OVD-Info se recomandă drept un proiect media independent, în care reprezentanții săi militează pentru drepturile omului, încălcate și mai des în Rusia odată cu izbucnirea războiului din Ucraina.

Practic, una dintre principalele activități ale acestei organizaţii neguvernamentale are legătură cu strângerea informațiilor despre arestările efectuate la mitinguri. De asemenea, se ocupă și de alte cazuri în care este semnalată presiunea politică.

ADVERTISEMENT

Arestat pentru câteva fotografii

Mai mult, ea oferă asistență juridică și desfășoară campanii publice. Altfel, o altă știre postată pe OVD-Info îl are în prim-plan pe protestatarul Aleksey Khayarov, reținut 7 zile după ce a fost găsit vinovat pentru încălcarea articolului 19.3 din Codul contravențiilor administrative (partea I a articolului, referitoare la rezistența opusă în fața oamenilor legii).

Potrivit forțelor de ordine, bărbatul „a rezistat, și-a pus picioarele pe trotuar și a apucat uniforma” în timpul reținerii. După arestare, el a fost dus la Departamentul de Poliție Kitay-Gorod, unde și-a petrecut noaptea.

ADVERTISEMENT

Un avocat care lucrează cu OVD-Info l-a reprezentat pe Khayarov în fața judecătorilor de la Tribunalul Tverskoi din Moscova. Khayarov a fost reținut pe 3 mai la monumentul lui Jukov, după ce a fotografiat protestatarii antirăzboi, dar în cele urmă a fost eliberat.

ADVERTISEMENT