News

O femeie în vârstă de 101 ani, vaccinată împotriva Covid-19. Este supraviețuitoare a două pandemii

15.01.2021 | 19:37
O femeie in varsta de 101 ani vaccinata impotriva Covid19 Este supravietuitoare a doua pandemii
ADVERTISEMENT

O femeie în vârstă de 101 ani din Scoția a fost vaccinată împotriva Covid-19. Ea este supraviețuitoarea a două pandemii, reușind să treacă și pin cea produsă de gripa spaniolă.

Pagubele produse de SARS – CoV -2 sunt minore față de cele cauzate de gripa spaniolă la începutul secolului trecut. Se estimează că o treime din populația lumii a fost infectată cu virusul H1N1, cel care a provocat boala, iar numărul morților este situat între 50 și 100 de milioane.

ADVERTISEMENT

Perioada în care maladia s-a răspândit cuprinde anii 1918-1920 a izbucnit în timpul Primului Război Mondial. Se presupune că răspândirea masivă a ei ar fi fost influențată și de condițiile impuse de condițiile de război.

O femeie în vârstă de 101 ani, vaccinată împotriva Covid-19. Este supraviețuitoare a două pandemii

Emily Lawson este o femeie în vârstă de 101 ani din Scoția, care a venit pe lume într-o vreme în care omenirea se lupta cu cea mai gravă pandemie din secolul trecut, cea produsă de virusul gripei spaniole. Ea a fost vaccinată în cursul zilei de joi, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Centenara a fost găsită la vârsta de doar o lună. Ea se afla într-un pat lângă de mama ei, femeia contractase virusul gripei spaniole şi nu putea să o îngrijească pe copilă. Prima doză a unui vaccin anti-Covid-19 i s-a administrat lui Lawson de către o unitate a sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie, NHS Greater Glasgow and Clyde.

Supravietuitoarea a doua pandemii a spus că a fost „doar o altă vaccinare”. Ea este născută în anul 1919, exact în perioada de criză de la mijlocul celor doi ani în care gripa spaniolă a devastat umanitatea, ucigând peste 50 de milioane de oameni.

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie, prima doză de vaccin a fost administrată la peste 3,2 milioane de oameni până acum. Reprezentanții guvernului speră ca 15 milioane de persoane din categoriile vulnerabile să fie imunizate până la jumătatea lunii viitoare.

Și în țara noastră a început astăzi a doua etapă a campaniei naționale de vaccinare, cea care include și persoanele aflate în grupele de risc. Autoritățile au îndemnat populația la a respecta ordinea în care oamenii sunt programați la administrarea serului, motivând că dozele de vaccin nu sunt suficiente.

ADVERTISEMENT

„Încă nu avem suficiente doze de vaccin pentru toți românii. De aceea este important ca în a doua etapă a vaccinării împotriva COVID-19 să dăm prioritate bunicilor noștri, persoanelor cu boli cronice și lucrătorilor din domenii esențiale”, este un anunț al Ministerului Sătătății, distribuit pe Facebook.

ADVERTISEMENT