Ciobanii din România au ieșit în stradă, nemulțumiți că Guvernul îi obligă să își ucidă oile din cauza pestei. Nervoși, mai mulți ciobani s-au apropiat de gardul de protecție instalat de Jandarmerie, iar lucrurile au degenerat rapid. Se pare că unul dintre indivizi, ”înarmat” cu o talangă, a lovit-o în cap pe o femeie angajată a Jandarmeriei.
Atacatorul a încercat mai apoi să fugă spre Muzeul Antipa, însă a fost prins de jandarmi și imobilizat. Pentru că a refuzat să coopereze cu forțele de ordine, aceștia au folosit forța pentru a-l conduce pe recalcitrant la dubă. Bărbatul a fost dus, mai apoi, la secția de poliție pentru a fi identificat și pentru a se lua măsurile legale.
Autoritățile au făcut mereu apel ca cei prezenți să fie cetățeni responsabili și să protesteze pașnic. Conform Revista Ferma, ciobanii au cerut ca oile să fie sacrificate doar după o perioadă de carantină de 21 de zile. Momentan, animalele sunt sacrificate ”după o probă de salivă” care arată dacă animalele s-au îmbolnăvit, sau nu, cu pestă.
Aproximativ 30 de reprezentanți ai aosciațiilor crescătorilor de oi, sau ciobanilor, cum sunt numiți în popor, se vor întâlni cu premierul Marcel Ciolacu. Oamenii au anunțat, de asemenea, că la întâlnire va participa și ministrul agriculturii Florin Barbu, alături de președintele Autorității Naționale Sanitar veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), medicul Alexandru Bociu.
Ciobanii au avertizat că dacă nu se vor găsi soluții pentru a amâna sacrificarea oilor, vor face tot ce pot pentru a împiedica autoritățile să omoare animalele nevinovate. Se pare că aproximativ 600 de oi de la ferma Clopodia, comuna Jamu Mare, ar urma să fie ucise pentru că ar fi infectate cu pestă ovină.
Experții spun că oile sunt animale puternice, în special cele adulte, care pot trece prin boală. Așadar, fermierii cer ca oile să stea în carantină 21 de zile, iar doar după aceea să se decidă sacrificarea lor. ”Oile de prăsilă (de reproducţie) le avem de la părinţi şi bunici, sunt animale moştenite şi crescute din moş-strămoşi.
Apoi, ciobanii, cu cât au mai puţine oi, cu atât ţin mai mult la ele şi suferă pentru fiecare animal, indiferent câţi bani ar primi despăgubire. De aceea le cerem autorităților să NU OMOARE oile de la Clopotiva”, a declarat Mitică Dobrotă, reprezentant al Asociației Păstorul Crişana Arad. Se pare că acești ciobani, care s-ar fi atașat de oile lor, ar renunța mult mai greu la animale.
În comparație există fermieri cu 10.000 de oi care nu au nicio problemă dacă primesc despăgubiri, pentru că oricum miei sunt considerate ”o marfă”. ”Animalele sunt o marfă, şi-au negociat despăgubirile şi totul este o simplă balanţă contabilă, nu se compară cu ciobanii care au animale de reproducţie”, a completat Mitică Dobrotă.
În zona Clopodia ar exista un focar de pestă ovină, sau pesta micilor rumegătoare, cum este denumită de specialiști. Această pestă s-ar fi extins în trei județe, cu toate acestea nu toți fermierii sunt dispuși să renunțe la animalele lor. Asta, în condițiile în care există crescători de oi ținute în viață foarte mult, pentru că au scopul de a se reproduce. Așadar, inevitabil ciobanii se atașează de oi și nu pot să le ucidă cu nepăsare.