Cele două femei luptă pentru a apăra copacii care sunt tăiați în acest parc. În filmările publicate de fostul parlamentar Mihai Goțiu, pe romaniacurată.ro, se vede cum unul dintre muncitorii care trebuie să taie copacii din zonă e aproape să o rănească pe femeie cu drujba.
Mai mult, acesta este enervat că nu poate să-și facă treaba. De altfel, femeia ține în brațe copacul, în timp ce bărbatul îl taie cu drujba, ca într-un joc absurd care vrea să vadă cine clipește primul. Polițiștii au luat apărarea muncitorilor, pentru că aceștia s-ar afla pe o proprietate privată.
O altă femeie care a protestat împotriva distrugerii parcului a fost ridicată pe motiv că ar fi tulburat liniștea publică. ”Desigur, drujbele au acționat într-o tăcere desăvârșită, ele n-au tulburat nimic”, remarcă, ironic, Mihai Goțiu. Cu toate acestea, polițiștii au promis că-i vor amenda pe cei care taie copacii ilegal.
Potrivit sursei citate, chiar dacă se află pe proprietate privată, pentru tăierea copacilor e nevoie de autorizație. Potrivit Noului Cod Silvic, distrugerea copacilor din spațiile verzi din marile orașe este reincriminată ca infracțiune și e sancționată penal, însă Noul Cod Silvic nu a fost momentan promulgat.
În acest sens, administratorii se grăbesc să taie ultimii arbori rămași. Fosta proprietară a acestui teren a decedat recent, astfel că avocații femeii au declarat că în această zonă IOR nu a fost niciodată amenajat un parc ci doar ”vegetație crescută spontan”, care acum este îndepărtată.
Este invocat în sprijinul acestor afirmații o hotărâre judecătorească fundamentată de un document eliberat de administrația Firea, din care reiese că acolo n-a fost niciodată un parc. Cu toate acestea, Mihai Goțiu îi contrazice pe avocați și spun că aici cu siguranță a existat mereu un parc.
”Realitatea din teren îi contrazice, însă, flagrant – platanii rămași nu cresc, cu siguranță, în mod spontan, în București, la fel cum nu au crescut ”spontan” alei pietruite ori chiar cimentate”, arată Goțiu. Femeia săltată și amendată spune că a trecut prin momente complicate din cauza acțiunii de astăzi.
”Am fost privată de libertate de către Poliția Secției 12. M-au închis cinci minute în mașina lor, în care n-am putut să respir, apoi m-au dus la secție. M-au ridicat imobilizându-mă, pe motiv că perturb munca oamenilor. Mi-au zis, inițial, de Legea 61, art. 2 (Legea 61/1991, privind ordinea și liniștea publică – n.a.). Am râs de ei când l-au citit.
Unul dintre polițiști a zis că țipam și perturbam liniștea și asta a scris în amenda pe care am refuzat să o semnez”, a transmis victima. Femeia se plânge că s-a simți foarte rău și a avut dureri în zona coastelor.