România se află acum pe vârful valului, care ar trebui să se tempereze la final de lună, însă numărul mare de cazuri a determinat țara noastră să oprească exporturile de antibiotice și antitermice.
Peste 140.000 de români au ajuns în această perioadă la spital cu infecții respiratorii, însă diagnosticele variază de la gripă, coronavirus, viroze sau pneumonii. De gripă s-au îmbolnăvit 5000 de români doar în ultima săptămână, potrivit Observatornews.ro.
Cu toate că Alexandru Rafila a transmis că nu există motive reale de îngrijorare, medicii observă cum virusul gripal e mai agresiv ca de obicei. În ultimele zile au murit 12 oameni infectați cu gripă, printre care o fetiță de 7 luni.
Camerele de gardă sunt pline în toată țara, în timp ce în București e cea mai mare aglomerație în spitale.
”Tuşeşte de şase săptămâni şi nu-şi mai revine, e o tuse foarte, nici eu nu mai înţeleg, nu-i trece cu nimic. Am fost la pediatru particular, la medicul de familie, la urgenţe şi m-a trimis la Bucureşti din Ploieşti. Aseară, din urgenţă venim. Nu mai ştiu, sunt nedormită, nu mai ştiu unde să mă duc. Din noiembrie n-a mai fost la şcoală că e tot timpul bolnav”, a povestit Mihaela Jianu, mama unui băiețel.
”După o săptămână de antibiotic siropel, dimineaţă a făcut temperatură mare şi este foarte neliniştit, nu mănâncă, cere doar apă. Tuşea şi avea în gât roşu în gât. Am fost la medicul de familie, ne-a recomandat antibiotic, siropel de tuse”, povestește mama unui alt copil, menționează sursa citată.
Situația e de luat în serios și în spitalele de copii, unde ajung de trei ori mai mulți bolnavi ca de obicei, iar 25% au nevoie de internare.
”Unii au 39-40 şi pot duce la convulsii febrile, de aceea este un semnal de alarmă şi părintele trebuie să se prezinte la camera de gradă. Copiii au forme medii, aici sub tratament injectabil pentru că se face şi tratament cu perfuzie. Copiii, în general, când au o stare generală alterată şi cu febră mare refuză şi alimentaţia, hidratarea. În aceste cazuri este nevoie de internare, de perfuzie şi de supraveghere medicală de specialitate”, a transmis Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu.
Medicul pediatru Gabriela Bar, pediatru, transmite că cele mai grave cazuri sunt acelea în care oamenii se infectează cu mai multe boli simultan.
”Avem infecţie covid combinată cu virus sinciţial respirator sau infecţie sars-cov 2, infecţie bacteriană cu streptococ betahemolitic. Rnovirusul l-am mai întâlnit, betavirus, există pacienţi care au duble etiologii, coinfecţii respiratorii. Dacă avem o infecţie cu sars-cov 2 şi cu virus gripal, cum întâlnim în zilele acestea, de cele mai muzlte ori pacienţii au rămas internaţi. România a oprit exportul de antibiotice şi antitermice”, a transmis medicul.