Sport

O fostă judokană de la lotul naţional, detalii despre drama prin care a trecut. “M-au bătut, mi-au rupt piciorul, m-au umilit!”

16.11.2018 | 11:25
Cătălina Rob Ditan, fostă componentă a lotului naţional de judo. Sursă foto: gsp

Cătălina Rob Ditan (18 ani), o fostă judokană de la lotul naţional al României, a povestit drama prin care a trecut la Centrul olimpic de la Cluj – Napoca, în primăvara anului 2014. Tânăra a povestit că a fost lovită repetat în cap de antrenorul Florin Bercean, iar secundul Gianina Andreica i-a fracturat un deget şi a forţat-o să concureze.

Cătălina Rob Ditan a practicat judo până în vara anului 2018, deşi când avea doar 13-14 când făcea parte din lotul naţional coordonat de Florin Bercean. Tânăra car ea ajuns la 18 ani a povestit calvarul prin care a trecut în vara lui 2014.

Cătălina Rob Ditan, fostă judokană de la lotul naţional, detalii despre drama prin care a trecut

“La lot, sportivii sunt considerați niște animale. Majoritatea antrenorilor te jignesc, te umilesc, te bat, te dezumanizează. Nu-i interesează dacă te doare ceva sau dacă ai ceva pe suflet. Acolo se trăiește într-o teroare continua. La un antrenament, căzusem cu piciorul stâng în afara saltelei şi am suferit o contuzie uşoară. Nu era ceva grav, doar că mă durea uşor când mergeam şi nu mai puteam continua pregătirea pe moment. I-am semnalat imediat antrenoarel Gianina Andreica faptul că m-am lovit mai rău la degetul mic. “Vino la mine, că te rezolv eu!”, îmi zicea. Mi-a luat piciorul şi a tras brusc de el. În acel moment, s-a auzit cum a pocnit şi am simţit pur şi simplu cum s-a rupt degetul! O durere groaznică”, a spus Cătălina Rob Ditan, conform gsp.

Deşi am cerut repetat să mă ducă la doctor, m-au ţinut două săptămâni fără niciun control. Mergeam şchiopătând, piciorul era vânăt, apăruseră firicele de sânge. Nu mai dormeam noaptea de atâta chin! M-au scos câteva zile chiar la antrenament, am lucrat partea superioară a coprului. Abia după ce au insistat părinţii telefonic am mers la medic, unde mi-au descoperit, într-adevăr, o fisură la deget şi mi-au recomandat repaus total trei săptămâni. Doctorul şi-a dat seama că e leziune mai veche, dar antrenoarea cu care am fost la anunţat că se întâmplase în urmă cu patru zile, ceea ce era fals.

Nu a durat nicio săptămână, iar una dintre antrenoare, Ana Maria Mititelu, mi-a scos ghipsul cu de la sine putere. L-a tăiat cu o foarfecă şi m-a trimis să alerg ca să slăbesc. N-am făcut deloc recuperare şi m-au băgat şi în concurs, la Olăneşti, unde am luat locul trei. La competiţie au venit şi părinţii, din Bucureşti. Mi-au dat ei o orteză şi câteva pastile să îmi mai potolească durerile, să mă pot bate pe saltea. Am tras de mine, ştiind că, dacă nu iau un loc bun, urmează la sală certurile, jignirile şi acuzele că nu sunt în stare de nimic”, a spus Cătălina Rob Ditan.

Cătălina Rob Ditan şi Maria Dumitru la Sala Sporturilor
Cătălina Rob Ditan şi Maria Dumitru la Sala Sporturilor “Horia Demian”