O fostă republică sovietică şi un om de afaceri au negociat PACEA DE LA TAŞKENT, între Rusia şi Turcia

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
09/08/2016, 18:12
O fostă republică sovietică şi un om de afaceri au negociat PACEA DE LA TAŞKENT, între Rusia şi Turcia

Rusia şi Turcia au negociat în secret reconcilierea lor la Taşkent, capitala Uzbekistanului, în urma unei medieri făcute de un om de afaceri turc şi de preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev, a dezvăluit marţi presa turcă. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va avea marţi, la Sankt Petersburg, o întrevedere cu omologul său rus Vladimir Putin, pentru a pecetlui această reconciliere, după luni de îngheţ diplomatic.

Această vizită intervine la aproape o lună după reconcilierea de la sfârşitul lui iunie, posibilă în urma “regretelor” exprimate de Erdogan pentru doborârea, în noiembrie, de către aviaţia militară turcă a unui avion de luptă rus deasupra frontierei turco-siriene.

Potrivit cotidianului Hurriyet, Turcia a început să tatoneze “terenul rus” pentru a pune capăt crizei prin intermediul lui Cavit Caglar, om de afaceri şi fost ministru. Acesta este în bune relaţii cu liderul republicii autonome Daghestan din Caucazul rus, Ramazan Abdulatipov, care are la rândul său acces la consilierul pentru politică externă al preşedintelui rus Putin, Iuri Uşakov.

Ankara a început să lucreze la o scrisoare adresată Moscovei, în care îşi exprima regretele pentru incidentul aerian, în scopul depăşirii crizei din relaţiile celor două ţări.

Preşedintele Nazarbaev, care este în bune relaţii cu Putin şi Erdogan, a anunţat Ankara la 22 iunie, după o întrevedere cu liderul rus, că e momentul propice pentru a-i adresa acestuia respectiva scrisoare. Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, s-a deplasat atunci rapid, în noaptea de 24 iunie, la cererea preşedintelui uzbec, la Taşkent, unde Putin asista la o reuniune a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

O scrisoare a fost înmânată consilierului pe politică externă al preşedintelui rus, iar Putin şi-a dat acordul pentru o reconciliere, afirmă Hurriyet. Apoi scrisoarea a fost publicată de ambele părţi la 27 iunie, deschizând calea spre încheierea crizei, care a fost extrem de nefastă pentru economia turcă.

Sursă: www.romaniatv.net

Ştirea MOMENTULUI

Harlem Gnohere a devenit netransferabil. Becali cere o sumă imensă

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×