Diana D., o tânără care a practicat videochatul și a obținut sume uriașe de la ”sponsorii” ei din străinătate, va fi obligată să plătească un impozit de 16% pentru banii pe care i-a primit în cont. Tânăra a pierdut definitiv procesul cu ANAF, după ce Curtea de Apel Iași a menținut decizia instanței de fond.
Fosta videochatistă a fost ”prinsă” de ANAF cu venituri nedeclarate în cuantum de 1,5 milioane de lei, adică 300.000 de euro. Femeia a primit o decizie de impunere de aproximativ 50.000 de euro, sumă pe care aceasta a refuzat să o plătească. Ea a dat în judecată Direcția Regională Antifraudă Fiscală Suceava și Ministerul de Finanțe – Direcția de Soluționare a Contestațiilor, încercând să-i convingă pe judecători că banii nu provin din videochat (așa cum susțineau inspectorii ANAF) ci reprezintă cadouri provenite de la foștii ei clienți.
Astfel, în decizia de impunere în cazul fostei videochatiste a fost identificată suma de 1.495.763 de lei, în perioada aprilie 2017 – decembrie 2020, a căror sursă nu a fost identificată. ANAF a stabilit ca sumele să fie supuse impozitului pe venit.
În această situație, Direcția Regională Antifraudă Fiscală Suceava a stabilit că suma totală ce reprezintă obligații fiscale principale este de 239.322 de lei:
Ieșeanca a depus în instanță dovezi că toate sumele de bani provin de la patru persoane care locuiesc în afara granițelor și că reprezintă cadouri de la aceștia. Ea nu a negat că e vorba de foști clienți de pe vremea când practica videochatul. Totuși, ea a indicat faptul că sumele erau transmise pe numele ei personal (nu prin intermediul unei platforme) și nu erau venituri regulate.
”Fiscul nu a negat niciun moment relaţia de prietenie dintre contestatoare şi acele persoane fizice – a contestat doar afirmaţia noastră de sprijin financiar, dată fiind situaţia financiară bună a acestora şi relaţia personală construită în timp cu subsemnata, în afara prestării oricăror servicii.
De altfel, nici afirmaţia iarăşi tendenţioasă a organului fiscal cum că nu se poate justifica perioada grea prin care trecea contestatoarea din cauza dependenţei de pariuri nu poate fi luată în considerare.
Este evident că orice dependenţă pune, într-adevăr, persoana în cauză într-o situaţie dificilă, întrucât liberul arbitru al acesteia nu mai este absolut, tocmai din cauza dependenţei de o anumită conduită/persoană/un bun etc”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Din ancheta fiscală realizată de ANAF rezultă că Diana D. A lucrat la un studio de videochat din Iași, în perioada 2014 – 2015, în baza unui contract de muncă. Ulterior, s-a decis ca modelele să-și înființeze propriul SRL, cu sediu la studioul de videochat. Acesta din urmă emitea factură pentru serviciile oferite de respectivul SRL, respectiv ”activități recreative și distractive”.
”Până în 2018, timp in care a lucrat la acel studio, a legat relaţii foarte apropiate de prietenie cu mai multe persoane care au dorit sa tina legătura si in afara orelor de munca, persoane care au susținut-o financiar începând cu anul 2017, trimițându-i sume de bani reprezentând cadouri și ajutoare financiare în perioade dificile din viata sa personala”, se mai arată în dosar.
Este vorba de doi cetățeni britanici și doi americani, care i-au oferit româncei 300.000 de euro. Banii primiți au fost folosiți pentru cheltuieli uzuale, vacanțe, probleme medicale, iar cea mai mare parte au fost jucați și pierduți la pariuri sportive ”lucru care se poate verifica în urma extraselor bancare”.
Judecătorii au considerat că banii primiți drept cadou de la cetățenii străini au legătură cu activitatea de videochat desfășurată de aceasta, așa că trebuie impozitați.
”Or, dacă persoana fizica nu ar fi desfăşurat activitatea de videochat, de pe urma căreia aceleaşi persoane fizice străine înstărite financiar care i-au efectuat plăţi in contul personal pentru serviciile de videochat prestate au continuat “drept mulţumire” să-i vireze sume consistente si ulterior, este evident ca aceasta niciodată nu ar fi primit sumele de bani trimise de acele persoane fizice străine care au decis “cu acordul sau” să-i trimită în mod constant diverse sume băneşti.
Mai mult, sumele băneşti considerabile încasate în perioada aprilie 2017-decembrie 2020 nu au la baza nici un înscris autentic încheiat cu persoanele fizice străine, care sa justifice din punct de vedere legal sumele încasate, astfel că nici afirmaţia că nu a primit bani în urma prestării unor astfel de servicii nu se justifică”, au arătat judecătorii în motivare.
Cum decizia Curții de Apel Iași este definitivă, fosta videochatistă este obligată să-și achite datoria către stat, respectiv 50.000 de euro. În caz contrar, ANAF-ul ar putea solicita poprirea conturilor tinerei și executarea silită a acesteia până la achitarea sumei datorate și a cheltuieilor suplimentare prilejuite de această procedură.