News

O groapă de gunoi ilegală din Sinaia funcționa în Parcul Natural Bucegi cu acordul primăriei. Ce spune Octavian Berceanu

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a explicat miercuri, la Digi24, cum funcționa o groapă de gunoi ilegală în Parcul Natural Bucegi cu acordul primăriei din Sinaia.
28.07.2021 | 21:32
O groapa de gunoi ilegala din Sinaia functiona in Parcul Natural Bucegi cu acordul primariei Ce spune Octavian Berceanu
ADVERTISEMENT

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu a avertizat în mai multe rânduri că deșeurile din România reprezintă o problemă extrem de serioasă care trebuie rezolvată de către autorități, ele fiind depozitate în condiții ilegale.

Berceanu a explicat în urmă cu o lună că există o inițiativă legislativă în Parlament conform căreia persoanele care ard în mod ilegal deșeuri să poată fi pedepsite cu închisoare.

ADVERTISEMENT

Octavian Berceanu a găsit o groapă de gunoi care funcționa ilegal în Parcul Natural Bucegi, cu acordul Primăriei Sinaia

“Am găsit o groapă de gunoi între un restaurant celebru din Sinaia și un drum de acces către cota 1400. Vorbim de o carieră abandonată care se găsește în Parcul Natural Bucegi și a fost folosită de primărie pentru depozitare de deșeuri. 

Am filmat niște oameni care duceau cu nonșalanță deșeuri din construcții pe baza unui contract întocmit cu primăria din Sinaia. Nu se ascund absolut deloc, primarul le-a oferit această posibilitate de a duce deșeuri într-un parc natural, fără aviz, lucru care este ilegal.

ADVERTISEMENT

O parte din gunoaie deveneau fundații pentru un dezvoltator imobiliar. Tot astăzi am avut o ploaie destul de abruptă și o ploaie din aceste gunoaie vin în oraș.

Circulația în zona Sinaia a fost blocată din acest timp pentru că șuvoaiele de apă au dus pământ, nămol și gunoaie din acea zonă. Văd foarte multă iresponsabilitate din partea primarilor, nu știu cum au fost obișnuiți, poate autoritățile nu i-au deranjat până acum.

ADVERTISEMENT

Le mulțumesc celor care comentează la postările de pe Facebook, niște oameni mi-au spus. Ne-am dus, era o groapă mai mică astupată, iar pe lângă noi a trecut un camion cu deșeuri care mergea prin pădure. Doar dacă suntem în prima linie și avem informații, putem să scoatem țara asta la liman.

Când am ajuns la groapa de gunoi, ne-am legitimat, oamenii ne-au spus că domnul primar i-a lăsat. Cineva care avea un șantier în Sinaia avea derogare de la primărie să ducă deșeurile acolo, această groapă funcționa cu acceptul primăriei”, a declarat Octavian Berceanu la Digi24.

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Ce se întâmplă aici?”

Octavian Berceanu: “Vorbim de o sesizare penală, probabil, comisarii Gărzii de Mediu vor analiza acest caz.

Poate sunt și alte autorități care pot investiga unde mai pleacă acele deșeuri care apoi se astupă și peste ele se vor construi vile, iar oamenii care au bani să le cumpere, habar nu au ce este acolo.

Trebuie să facem lucrări de salubrizare, să iei deșeurile, să le sortezi și apoi să le duci către un depozit de deșeuri conform din Prahova.”

ADVERTISEMENT