Sport

Pessoa, noul Duckadam al României! Povestea braziliencei

CSM Bucureşti este noua campioană a Europei! Mayssa Pessoa a fost una dintre cele mai importante jucătoare, după ce la loviturile de departajare a apărat două lovituri de la 7 metri...
09.05.2016 | 12:00

CSM Bucureşti este noua campioană a Europei! Mayssa Pessoa a fost una dintre cele mai importante jucătoare, după ce la loviturile de departajare a apărat două lovituri de la 7 metri consecutive. Performanţa reuşită de CSM vine la 30 de ani şi o zi de la victoria Stelei împotriva Barcelonei, la Sevilla, în 1986, atunci cînd Helmuth Duckadam a apărat toate cele patru lovituri de penalty.

Acum doi ani, cînd Pessoa a venit la CSM Bucureşti, Libertatea a realizat un interviu excelent cu portăriţa campioanei României, pe care-l puteţi citi mai jos. Acum, după ce a luat Liga cu CSM Bucureşti, Pessoa s-a transferat la Vardar Skopje, care, în Final Four-ul de la Budapesta, a terminat pe locul 3, după ce a pierdut în semifinale cu CSM.

ADVERTISEMENT

 

Portăriţa Mayssa Pessoa, în vîrstă de 29 de ani, campioană mondială cu Brazilia, s-a transferat din Rusia, de la Dinamo Volgograd, la CSM Bucureşti. Aici visa să cucerească titlul şi Liga Campionilor şi a reuşit. Handbalista din America de Sud, care are o poveste de viaţă incredibilă, e primul sportiv ce evoluează în România care şi-a recunoscut deschis orientarea sexuală. Într-o ţară în care homosexualitatea e subiect tabu, cea supranumită “Taffarel” trebuie să înveţe să supravieţuiască!

O sportivă cu o carieră excepţională după 2009, o ascensiune fulminantă. Nu glumeşte cînd spune că o mărturisire, poate surprinzătoare, a eliberat-o de complexe. A vorbit despre ea într-un interviu acordat revistei Tetu. A recunoscut deschis că e lesbiană şi a vorbit despre dificultăţile pe care le-a avut în carieră din cauză orientării sale sexuale! “Sînt foarte puţini sportivi ce-şi declară deschis orientarea sexuală. Nu ar trebui să se întîmple asta! Cei mai mulţi se ascund! Înainte şi eu eram la fel, mă ascundeam de colege!”, a povestit campioana mondială. “Îmi închipuiam că nu voi fi acceptată aşa cum sînt! Dar, la un moment dat, n-am mai putut: «Îmi plac fetele, asta e acum!». Aveam o relaţie cu o fată, iar clubul meu a aflat, nu mai am nici o teamă!”. În aceea perioadă, Mayssa evolua la clubul francez Issy Paris.

ADVERTISEMENT

A vorbit prima oară acum cinci ani

Mayssa, care a mai evoluat în Spania, Portugalia, Franţa şi Rusia, juca în 2009 la Brest, tot în Franţa, cînd a decis să se elibereze: “După o noapte întreagă de nesomn, mi-am spus că nu mai sînt un copil, să mă feresc ca şi cum aş fi făcut o boacănă. A doua zi, am vorbit cu coechipierele şi le-am spus. «Dar de ce ai ascuns asta?! E în regulă!», mi-au replicat. M-am simţit bine, m-am simţit eliberată!”. “Sînt multe cazuri de lesbiene şi bisexuale. De exemplu, Alexandra Lacrabère, care este în naţionala Franţei, cu care am jucat la Brest. Ea nu s-a ascuns, toată lumea ştia!”.

Mayssa a lăsat bogata Rusie pentru a veni în România, unde a semnat cu CSM Bucureşti, formaţia care anunţă supremaţia Capitalei în handbalul feminin de la noi, preluînd sceptrul de la defuncta Oltchim. E o braziliancă tipică: sociabilă, rîde tot timpul şi nu-i lipsesc tatuajele. Orientarea ei sexuală o face şi mai atractivă pentru un interviu.

ADVERTISEMENT

Mayssa, de ce ai plecat de la Dinamo Volgograd pentru a veni să joci la CSM Bucureşti? Pentru bani, pentru performanţă sau pentru alte motive?

Toate împreună! Am auzit de proiect de la o colegă de echipă şi mi-a plăcut. Am venit aici pe 3 iulie, am semnat pe un an.

ADVERTISEMENT

De ce ai semnat doar pe un sezon?

Vreau să iau titlul în România şi să particip în Liga Campionilor. Cele două sînt legate între ele. Nu rămîn decît dacă jucăm în Liga Campionilor. Antrenorul Mette Klit a avut, de asemenea, un rol important în venirea mea. Îmi plac metodele ei de antrenament. Decizia de a rămâne la echipă are legătură cu perioada pe care ea vrea să o petreacă aici.

Ce ştii despre adversarele din campionat?

Ştiu că ne batem cu Baia Mare pentru campionat, dar mai sînt echipe puternice. Nu sînt doar două echipe. Mai sînt Roman, Zalău, Brăila. Luni jucăm la Cluj.

Cum a fost impactul cu oraşul, cu România?

Mă simt mai bine aici decât în Rusia! Iar centrul oraşului arată foarte bine. E mai frumos decît credeam. Nu mă deranjează nici traficul, nu e nici pe departe precum la Paris sau la Sao Paulo.

Ai mîncat mititei?

Nu, nici n-am auzit de ei! Cum sînt? N-am experimentat specialităţile voastre încă, dar mă voi duce la fete, în vestiar, şi le voi certa: “De ce nu mi-aţi dat mititei?”. Voi face scandal! (rîde)

Ce faci în timpul liber?

Ca sportiv ajuns într-o ţară străină, te concentrezi pe ceea ce ai de făcut în activitatea ta. Dar după antrenamente, mai merg în Centrul Vechi, la un ceai sau la o ciocolată caldă. Petrec destul timp şi la shopping. Iar ca să mă relaxez, ascult muzică: pop, rock…

În Brazilia eşti o vedetă, te opreşte lumea pe stradă?

Sînt din acelaşi oraş, Joao Pessoa, ca şi Hulk (n.r. – internaţional brazilian legitimat la Zenit St. Petersburg). Este capitala statului Paraiba. Acolo sîntem nişte personalităţi. Sprijinim campanii, sîntem recunoscuţi pe stradă, dăm autografe. Titlul mondial şi participarea la Jocurile Olimpice au făcut din mine cineva cunoscut.

De ce portar?

Idolul meu a fost Taffarel, fostul portar al naţionalei de fotbal. Mă uitam cum apără, m-am inspirat de la el. La început, am jucat fotbal, dar handbalul mi-a plăcut mai mult.

Din ce fel de familie provii?

Tatăl meu e profesor universitar, iar mama este avocat. Mai am o soră, medic pediatru (n.r. – are două surori, Marsella şi Livia). Dar în Brazilia sînt probleme financiare mari. Guvernul a investit mulţi bani în organizarea Cupei Mondiale, dar a uitat de şcoli, de spitale… E inacceptabil.

Văd că ai cîteva tatuaje pe braţul drept. Ce reprezintă?

Sînt numele celor din familia mea, în limba chineză. Vreau să discutăm şi despre un subiect sensibil: orientarea ta sexuală.

Este adevărat că eşti lesbiană, aşa cum apare pe internet?

Despre viaţa mea privată nu discut, nu spun nimic. Multe persoane sînt gay sau lesbiene, aşa că nu e nimic deosebit în asta.

Măcar spune dacă e adevărat sau nu! Te temi să nu fii privită cu alţi ochi în vestiar de către colege? Dacă voi scrie că eşti lesbiană, n-o să te îndrepţi împotriva mea cu un avocat?

Nu-ţi face probleme (rîde). Scrie ce ai găsit pe internet. Dar atunci, situaţia a fost cam aşa: prin 2009 era un festival gay în Paris şi au vrut să mă folosească pe mine drept copertă – sportivă, handbalistă, braziliană, lesbiană… Dădea bine… De atunci, tot aşa o ţin.

A luat titlul suprem şi la handbal pe plajă

Tatăl Mayssei, Marcelo, a fost şi el handbalist şi a fost primul care i-a pus mingea în mînă. A făcut volei, baschet, chiar şi futsal şi handbal pe plajă! Înainte de a fi campioană mondială la handbal cu Brazilia, anul trecut, fata care poartă şi numele locului în care s-a născut (Joao Pessoa, capitala statului Paraibo) a fost campioană mondială de juniori la… handbal pe plajă, în 2005! E primul sportiv din lume care a reuşit această performanţă. În 2013, a cucerit titlul mondial.

Brazilia a cîştigat toate cele nouă jocuri, inclusiv cu tripla campioană olimpică Danemarca şi cu gazdele din Serbia.

Invitată la Olimpiada Gay&Lesbian

În 2012, Mayssa a fost invitată să participe la a 9-a ediţie a turneului internaţional de la Paris, organizat anual de Federaţia Sport Gay & Lesbian, evenimentul e cel mai important de acest profil din Europa. “E o acţiune care are, în principal, scopul de a lupta împotriva discriminării”, explică organizatorii. 2.000 de sportive din 20 de ţări participă regulat la concurs. “Nu am putut ajunge! Am fost dezamăgită, mi-ar fi plăcut să cunosc oameni ca mine. Eram în Turcia, în cantonament cu naţionala, ne pregăteam pentru Jocurile Olimpice”, a spus goalkeeperul Mayssa.
sursa: libertatea.ro

P: 120.000 € va asteapta lunar in Cazinoul Sportingbet. O oferta noua in fiecare zi! 

ADVERTISEMENT