Sport

O handbalistă, ultima femeie condamnată în România pentru „seducție”, când homosexualitatea era interzisă

07.10.2018 | 21:11
O handbalista ultima femeie condamnata in Romania pentru seductie cand homosexualitatea era interzisa

Handbalista Mariana Marica, al cărui nume a devenit „Cetinar” după căsătoria cu un cetățean turc, a fost ultima femeie care a fost condamnată pentru că a încercat să „seducă” o altă femeie. Mariana a primit trei ani de închisoare în 1996 în baza legii 200 care incrimina orientarea homosexuală.

Mariana Cetinar este o fostă jucătoare şi antrenoare de handbal Românca a fost arestată în 1995 şi condamnată anul următor la 3 ani de închisoare pentru “îndemnarea sau ademenirea unei persoane în vederea practicării de relaţii sexuale între persoane de acelaşi sex”. După aproape trei ani în care a susținut că a suferit torturi teribile în Penitenciarele Aiud şi Tîrgşor, Cetiner a fost eliberată în 1998 prin decret prezidenţial de Emil Constantinescu. Femeia a cerut azil politic în Germania şi nu a mai fost de găsit.

Mariana Cetinar, ultima femeie condamnată pentru legea care interzicea homosexualitatea

Polițistul care a anchetat cazul, fostul fotbalist Florin Brumaru, a vorbit despre acest caz: „Fata a fost arestată după un scandal uriaş, în care şi-a mărturisit public dragostea, printr-o criză de gelozie. A fost vorba de Articolul acela 200, care incrimina faptele legate de orientarea sexuală. Eu am intrat în Poliţie de la “zero” şi am rămas atîţia ani în sistem, aşadar, nu cred c-am rămas degeaba. Aşa că vă spun din start: în cazul Marianei Cetiner a fost vorba de o anchetă fără patimă. Aşa erau legile atunci, exista acel Articol 200″, a spus omul legii.

Victima Marianei, Adina Vana, a vorbit și ea despre femeia care a luat calea exilului în Germania: „Era o femeie nebună, cred că avea probleme. A spus la proces că am incitat‑o, că am ieşit din baie numai în prosop. Păi cum să ies din baie? Eram doar noi, trei fete în cabană. Nu ştiu cum a ajuns să fie aşa, Doamne fereşte! Mie îmi plac bărbaţii, sunt căsătorită. Nu mai ştiu nimic de ea şi nici nu vreau să mai aud. Atunci s-a enervat pe mine şi m-a răstignit cu o singură mână de perete, dă-o dracu’ de nebună”, susținea Vana, într-un interviu pentru Pro Sport.