News

O hartă a Ungariei Mari a apărut pe statuia lui Iisus din Harghita. Lucian Romașcanu: ”Monumentul nu are avizul Ministerului Culturii”

”Inima lui Iisus”, cea mai mare statuie a Mântuitorului din Europa de Est, situată în județul Harghita, are la baza ei un simbol stilizat al Ungariei Mari.
20.03.2023 | 09:33
O harta a Ungariei Mari a aparut pe statuia lui Iisus din Harghita Lucian Romascanu Monumentul nu are avizul Ministerului Culturii
Monumentul lui Iisus din Lupeni are o hartă a Ungariei Mari la fundație / Sursă foto: Visit Harghita
ADVERTISEMENT

O hartă a Ungariei Mari, care include și Transilvania, a fost amplasată pe una dintre cele mai spectaculoase statui din România, situată în județul Harghita.

Monumentul lui Iisus din Lupeni a costat 200.000 de euro

Monumentul ”Inima lui Iisus”, situat pe vârful muntelui Gordon (953 m) a fost construit în anul 2011, din fier și oțel inoxidabil. Statuia are 22,5 metri și a fost proiectată de artistul Zavaczky Walter din Odoreheiul Secuiesc, amintind de celebrul ”Cristo Redentor” din Rio.

ADVERTISEMENT

”Inima lui Iisus” a costat 200.000 de euro, bani strânși prin donații de către primăria Lupeni. Cele mai importante contribuții au venit din partea firmei de lactate Gordon și a Fundației Protemp. De asemenea, Consiliul Local Lupeni a contribuit cu 100 de milioane de lei vechi.

Cine a pus Ungaria Mare la picioarele lui Iisus din Harghita

La câțiva ani de la inaugurare, statuia a fost ”îmbunătățită” cu două plăcuțe plasate la baza acestuia, din care una reprezintă o hartă a Ungariei Mari, care încorporează și regiunea Transilvaniei.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu pare să știe exact când și cum a apărut respectiva hartă pe monumentul lui Iisus, cert este că în fotografiile mai vechi acesta nu apare. Teoretic, pentru amplasarea sau modificarea unor monumente/statui, este nevoie de un aviz de la Comisia Națională a Monumentelor de For Public.

În cazul de față, autoritățile ridică neputincioase din umeri, pe motiv că, deși monumentul este unul cu destinație publică și nu este îngrădit, acesta este situat pe un teren privat.

ADVERTISEMENT

Lucian Romașcanu, ministrul culturii: ”Terenul pe care a fost amplasat monumentul se flă în proprietate privată”

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, spune că instituția pe care o conduce poate emite avize doar pentru monumentele situate pe domeniul public. În cazul de față, Ministerul Culturii nu are competențe.

”În considerarea dispozițiilor legale menționate, Ministerul Culturii nu a emis aviz privind concepția artistică, deoarece terenul pe care a fost amplasat acesta se află în proprietate privată.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Direcția Județeană pentru Cultură Harghita, Serviciul Public Deconcentrat al Ministerului Culturii, nu a emis aviz pentru Amplasare ”Ungaria Mare” din satul Bisericani, comuna Lupeni, județul Harghita.

Proprietarul terenului pe care se află amplasată statuia/monumentul, conform extrasului de Carte Funciară pentru Informare nr. 51056 Lupeni și a cererii de eliberare a acestuia este Asociația Composesorat Bisericani”, se arată în răspunsul ministrului Romașcanu la interpelarea deputatului Dan Tănasă, de la AUR.

Primarul comunei Lupeni nu a răspuns pentru că era într-o ședință

FANATIK a încercat să afle de la reprezentanții Asociației Composesorat Bisericani cum a ajuns harta Ungariei Mari pe un monument al lui Iisus, însă persoana de la capătul liniei vorbea doar limba maghiară.

De asemenea, am sunat la primarul comunei Lupeni, Kovacs Lehel, însă acesta ne-a anunțat că se află într-o ședință și că va reveni cu un telefon, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Dan Tănasă, deputat AUR: ”Știm ce a însemnat Ungaria Mare pentru România”

”În momentul ăsta, România are o lege care pedepsește antisemitismul, o lege care pedepsește rasismul, dar niciuna care să pedepsească antiromânismul.  De asemenea, nu există niciun cadru legal care să protejeze simbolurile naționale.

În momentul acesta, dacă un cetățean ia un drapel al României, îl aruncă în noroi și-l calcă în picioare, nu riscă absolut nimic. Cel mult, o amendă pentru tulburarea ordinii publice. La nivel penal, a fost dezincriminată această faptă pentru că s-a spus că este o pedepsire excesivă.

Sigur, în cazul de față se poate invoca faptul că monumentul are caracter istoric și religios, însă cred că este evident despre ce simbolistică este vorba și ce a însemnat Ungaria Mare pentru România”, a declarat deputatul Dan Tănasă pentru FANATIK.

În 2015, Parlamentul României a adoptat Legea 217 pentru modificarea și completarea OUG 31/2002, care interzice ”organizații, simboluri și fapte cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob”, cum ar fi: drapele, embleme, insigne, uniforme, sloganuri sau formule de salut. Această lege nu face referire la presupuse simboluri ”iredentiste, șovine sau antiromânești”, invocate de deputatul AUR în interpelare.

În Lupeni, Harghita, românii nu apar nici în statistici

Comuna Lupeni din județul Harghita avea, potrivit recensământului din 2011, o populație aproximativ 4.500 de locuitori, din care 94,5% erau maghiari, 3,08 romi, 1,9 de etnie necunoscută și 0,42 etnie necunoscută.

Primarul comunei este membru UDMR, formațiune care deține 12 din cele 13 poziții de consilier local. Ultimul consilier aparține Alianței Maghiare din Transilvania.

ADVERTISEMENT
Tags: