Sport

O jucătoare găsită dopată la turneul de la Cluj dă vina pe organizatori: „Am mâncat carne contaminată!”

Jucătoarea turcă de tenis Cagla Buyukakcay (232 WTA) a fost suspendată provizoriu din circuitul WTA, deoarece a fost depistată pozitiv la ractopamină.
08.11.2021 | 11:21
O jucatoare gasita dopata la turneul de la Cluj da vina pe organizatori Am mancat carne contaminata
ADVERTISEMENT

Suspendarea este valabilă „până la stabilirea acuzației, după o audiere completă”, informează federația internațională de tenis pe site-ul oficial.

Cagla Buyukakcay a dat proba de urină pe 3 august

Doamna Buyukakcay, o jucătoare de 32 de ani din Turcia, a furnizat o probă de urină la 3 august 2021, cu ocazia participării ei la WTA Winners Open, disputat la Cluj-Napoca, România în perioada 2-8 august 2021.

ADVERTISEMENT

Acea probă a fost trimis la laboratorul acreditat Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) din Montreal, Canada pentru analiză și s-a constatat că ea conține ractopamină. Ractopamina este o substanță nespecificată, interzisă, din categoria S1 a Listei interzise WADA din 2021 (agenți anabolizanți).

Cererea Caglei Buyukakcay de a fi ridicată suspendarea a fost respinsă

Testele pozitive pentru substanțele nespecificate implică o suspendare provizorie obligatorie.

Doamnei Buyukakcay i s-a trimis o notificare înainte de acuzare privind încălcările regulilor anti-doping (…), la 5 octombrie 2021, și și-a exercitat dreptul de a să solicite președintelui comisiei independente un ordin conform căruia suspendarea provizorie nu ar trebui impusă.

ADVERTISEMENT

Președintele completului independent a emis decizia la 4 noiembrie 2021 și respins cererea de a nu impune suspendarea provizorie”, se menționează pe site-ul ITF.

Cagla Buyukakcay a apelat la experți pentru a afla natura substanței

Jucătoarea a avut o reacție pe contul ei de twitter, în care menționează că nu a auzit niciodată de respectiva substanță, dar a vorbit cu specialiști pentru a aflat detalii. „Am rugat experții să mă ajute să înțeleg cât de mult pot.

ADVERTISEMENT

Am aflat că este un medicament veterinar, folosit în unele țări ca aditiv pentru hrana animalelor pentru a crește volumul de carne și mușchi ale animalelor. Deoarece vânzarea sau utilizarea sa este fie controlată, fie interzisă, medicamentul nu poate fi obținut din farmacii sau piețe.

Cagla Buyukakcay crede că a mâncat carne contaminată

Ca urmare, cred că am ingerat substanța prin carne contaminată, deși sunt foarte atentă la ceea ce mănâncă și ce îmi introduc în organism. Am furnizat (n.r. – celor de la WADA) chitanțe care să arate că am consumat fripturi de mușchi de două ori în zilele premergătoare meciului meu de la Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT

Dar Tribunalul Independent nu a acceptat explicația mea și ITF a menținut suspendarea mea provizorie, ceea ce înseamnă că întreg cazul meu va fi revizuit”, a scris sportiva, făcând referire la turneul Winners Open, câștigat de germanca Anmdrea Petkovic.

Are un singur titlul WTA în palmares

Cagla Buyukakcay este o sportivă care nu a avut, vreodată, performanțe remarcabile în tenis. Ea s-a aflat pe parcursul întregii cariere între locurile 150 și 200 WTA, deoarece a jucat, cu precădere, în turnee ITF.

În rarele ocazii când a ridicat ștacheta, a fost învinsă în tururile preliminare. În acest an, de exemplu, a jucat în calificări la Dubai, iar în primul tur a fost învinsă de Ana Bogdan cu 6-2, 6-4.

Conform biografiei prezentată pe site-ul WTA, ea a câștigat un singur titlu WTA în carieră, în 2016, la Istanbul (după ce în turul 2 a învins-o pe Sorana Mihaela Cîrstea cu 6-4, 6-2), iar la dublu a jucat două finale, în în 2014 la București și în 2015 la Istanbul.

ADVERTISEMENT