Atacanta zambiană Barbra Banda (24 ani) a fost nominalizată pentru premiul BBC Women’s Footballer of the Year. Asta în ciuda faptului că vedeta a fost în centrul unei dispute privind eligibilitatea de gen.
Banda este una dintre cele cinci nominalizări pentru fotbalista anului. Se luptă pentru acest titlu cu Naomi Girma (SUA), Caroline Graham Hansen (Norvegia), Sophia Smith (SUA) și deținătoarea Balonului de Aur, Aitana Bonmati (Spania).
Barbra a devenit a anul trecut a doua cea mai scumpă achiziție feminină din istoria fotbalului. Aceasta s-a alăturat echipei Orlando Pride, din Statele Unite, pentru 581.000 de lire sterline.
Anul acesta Banda, care este căpitanul echipei naționale a Zambiei, a marcat patru goluri la Jocurile Olimpice Paris 2024. Inclusiv un hat-trick împotriva Australiei.
Cu aceste reușite, ea a devenit cea mai bună marcatoare africană din istoria Jocurilor Olimpice, ajungând la 10 goluri. Totodată, este singura jucătoare care a marcat trei hat-trick-uri la Jocurile Olimpice.
Hatt-trick-ul ei împotriva Australiei, la Paris, a provocat controverse. Organizatorii au fost criticați pentru că au permis Bandei și coechipierei sale, Racheal Kundananji, să joace. S-a raportat că perechea zambiană nu a trecut testele de eligibilitate de gen înainte de Cupa Africii pe Națiuni, din 2022.
Fotbalista a abordat absența ei controversată de la Cupa Africii pe Națiuni. La începutul acestui an, într-un interviu pentru BBC, ea a recunoscut că a fost „foarte dificil” să lipsească de la turneu. Ea a fost eliminată din echipă cu o zi înainte de turneu, după ce nivelul său de testosteron a fost considerat a fi în mod natural prea ridicat.
„Toate jucătoarele au trebuit să se supună verificării de gen, o cerință a CAF, și, din păcate, ea nu a îndeplinit criteriile stabilite”, a declarat Andrew Kamanga, președintele Asociației de Fotbal din Zambia (FAZ) pentru BBC Sport Africa.
Banda ar fi luat medicamente pentru a-și reduce nivelul de testosteron, dar acesta nu a scăzut suficient de repede pentru a fi eligibilă de participare la turneu.
Ea a participat însă atât la Jocurile Olimpice de la Tokyo și Paris, cât și la Cupa Mondială feminină FIFA de anul trecut.
Normele FIFA privind sportivii transsexuali stipulează că asociațiile membre participante – precum CAF sau Football Australia – trebuie „înainte de nominalizarea la echipa națională, să asigure sexul corect al tuturor jucătorilor care urmează să fie luați în considerare… prin investigarea activă a oricărei deviații percepute în caracteristicile sexuale secundare”.
Înainte de a fi o bună fotbalistă, Banda a avut o carieră impresionantă de boxer amator, cu peste 60 de meciuri. Ulterior, a decis să devină profesionistă, câștigând patru din cinci meciuri prin KO.
Oferta unui contract profesionist din partea clubului spaniol EDF Logroño, în sezonul 2018-19, a obligat-o să se retragă din box și să se concentreze exclusiv pe cariera sa de fotbalistă.
Banda a reacționat la nominalizarea sa declarând că este „un mare privilegiu și o onoare”. Câștigătorul celei de-a 10-a ediții a premiului urmează să fie anunțat pe 26 noiembrie. Premiul este votat de public, dar voturile exprimate până la 28 octombrie.
Scandalurile privind eligibitatea de gen sunt destul de frecvente în sport. Chiar anul acesta, la Jocurile Olimpice de la Paris, cazul pugilistei algeriene Imane Khelif a făcut furori.
Ea primit acceptul de a concura deşi a fost descalificată în timpul Campionatelor Mondiale din 2023. Atunci IBA a declarat că ea nu au trecut un test de eligibilitate în funcţie de gen. La Paris, Imane și-a spulberat adversarele devenind campioană olimpică fără nicio problemă. La întoarcerea în țara natală a fost primită ca o eroină.