News

O jurnalistă din Rusia și-a dat foc: „Pentru moartea mea vă rog sa dați vina pe Federația Rusă!”

03.10.2020 | 17:01
O jurnalista din Rusia sia dat foc Pentru moartea mea va rog sa dati vina pe Federatia Rusa
ADVERTISEMENT

O ziaristă din Rusia și-a dat foc în fața Ministerului de Interne, supărată că autoritățile i-au perecheziționat apartamentul în urmă cu câteva zile.

„Pentru moartea mea vă rog sa dați vina pe Federația Rusă!”, a scris femeia pe Facebook înainte să se sinucidă în cel mai crunt mod cu putință.

ADVERTISEMENT

Irina Slavina, redactor șef al publicației KozaPress și-a dat foc în Nijni Novgorod, la 400 km est de Moscova, în semn de protest față de „abuzurile” puterii de la Moscova.

O jurnalistă din Rusia s-a sinucis, dându-și foc

Femeia a murit pe loc din cauza arsurilor, lucru confirmat de către coordonatorul unei organizații pentru drepturile omului din Rusia „Pravozascita Otkratki”.

ADVERTISEMENT

Publicația Nijni Novgorod on-line anunță că polițiștii au găsit cadavrul femeii în centrul orașului, însă nu au comunicat nimănui identitatea acesteia.

Publicațiile rusești susțin că femeia era revoltată pentru că polițiștii i-au percheziționat apartamentul în cadrul unei anchete cu privire la un om de afaceri local. Acest om de afaceri l-ar fi ajutat pe rivalul lui Putin, Mihail Hodorkovski, să organizeze diferite adunări, lucru interzis.

ADVERTISEMENT

„Căutau broșuri, pliante, conturi legate de fundația Rusia Deschisă, posibil încercau să găsească vreo icoană cu chipul lui Mihail Hodorkovski la mine acasă”, s-a plâns femeia pe Facebook.

Femeia fusese amendată în 2019 cu 70.000 de ruble pentru că a denigrat imaginea lui Stalin pe Facebook, dar și cu 20.000 de ruble pentru că a participat la o acțiune în memoria lui Boris Nemtov, unul dintre liderii opoziției ruse, ucis în Moscova în 2015.

ADVERTISEMENT

Perchezițiile la domiciliile activiștilor Rusiei Deschise și unor deputați au legătura cu alegerile regionale desfășurate la 13 septembrie. Cred că au înnebunit-o, altfel nu pot să spun. Cu o zi înainte, poliția îi confiscase toate dispozitivele electronice, lucruri personale, carnetele de însemnări, dar la experiența ei ea trebuia să fie pregătita de așa ceva. Se pare că fiecare dintre noi are o limită”, a declarat șeful filialei Comitetului ămpotriva torturii din Nijni Novgorod, Igor Kaliapin, pentru Kommersant.

Familia susține că femeia s-a sinucis pentru că a rămas fără obiectul muncii, fiind terorizată de guvernul de la Moscova pentru că ar fi de partea Opoziției.

KozaPress, ziarul care era condus de Irina Slavina, este cunoscut pentru că publică mereu texte critice la adresa Puterii din Rusia, motiv pentru care e considerat indezirabil de către Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT
Tags: