Administrația Prezidențială a transmis că președintele Iohannis a semnat decretul pentru pentru promulgarea Legii privind schimbarea denumirii şi a satului de reşedinţă ale comunei Abrămuţ din județul Bihor.
Totodată, Iohannis a semnat decretul care va modifica și completa anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.
Potrivit Bihon.ro, cei care conduc comuna Abrămuț încercau de 13 ani să schimbe denumirea comunei în comuna Petreu. A fost organizat inclusiv un referendum la care au participat 963 de persoane și 870 au votat în favoarea schimbării numelui.
”Aceasta e dorința locuitorilor. Din 2009 încercăm asta”, explica primarul de Abrămuț, Barna Barcui. Inițial, primarul și-a dorit să organizeze un referendum pe această temă în 2009, însă Prefectura a atacat acest demers în Contencios Administrativ, însă totul s-a soluționat în instanță în 2014, în favoarea organizării referendumului.
Practic, locuitorii nu au nimic cu denumirea de Abrămuț, însă satul Petreu, care făcea parte din această comună, a crescut în ultimul deceniu la un nivel care-i permite să devină reședința de comună și să detroneze, astfel, satul Abrămuț.
Guvernanții au constatat că satul Petreu îndeplinește fără probleme toate criteriile impuse de legislația în vigoare pentru a deveni reședință de comună.
Printre acestea se numără obligativitatea de a avea o clădire în care să funcționeze sediul primăriei, o grădiniță, o școală primară și gimnazială, un dispensar medical, o farmacie și o poștă.
Postul de poliție al comunei Abrămuț funcționa deja în Petreu din 2014, menționează sursa citată, fiind de fapt un sediu chiar modern. Mai mult, Petreu are o populație mai numeroasă decât toate satele la un loc. Dacă Petreu are 1900 de locuitori, satele Abrămuț, Crestur și Făncica au doar 1300 de locuitori, împreună.
”În urma acestor modificări satele componente ale comunei Petreu sunt următoarele: Petreu reședință de comună și satele componente Abrămuț, Crestur și Făncica”, se arată în expunerea de motive care a primit aviz pozitiv din partea guvernanților. În această comună 58% dintre locuitori sunt maghiari, iar 42% sunt români.