News

O metodă de înșelătorie la bancomat face mii de victime. Infractorii ne pot goli cardurile fără să realizăm

O metodă de înșelătorie la bancomat, apărută în ultimii ani, face mii de victime. Infractorii ne pot lăsa fără bani pe carduri fără să realizăm.
20.07.2021 | 11:19
O metoda de inselatorie la bancomat face mii de victime Infractorii ne pot goli cardurile fara sa realizam
O metodă de înșelătorie la bancomat face mii de victime. Infractorii ne pot goli cardurile fără să realizăm. Sursa foto: tribuna.ro
ADVERTISEMENT

Infractorii caută mereu metode pentru a face bani ușor. În acest sens, oamenii care scot bani de la bancomate, mai ales persoanele în vârstă, sunt victimele perfecte pentru aceștia.

De-a lungul timpului au fost descoperite tot felul de metode de înșelăciune care au legătură cu ATM-urile, iar în ultimii ani polițiștii au descoperit una nouă.

ADVERTISEMENT

Metoda de înșelătorie prin care infractorii ne pot gol cardurile. Ce recomandă cei de la Poliție

Această strategie a infractorilor, numită ”bucla libaneză”, funcționează într-un mod extrem de simplu. Hoții montează un dispozitiv în spațiul în care se introduce cardul, care îl blochează în interior.

Scenariul este foarte bine pus la punct. Imediat, un ”binevoitor” vine în ajutorul victimei. În acest mod, el reușește să obțină PIN-ul cardului blocat, iar după plecarea acesteia scoate banii din bancomat fără nicio problemă.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei de la Poliția Română ne avertizează că nu trebuie sub nicio formă să divulgăm PIN-ul cardului unei persoane străine.

În momentul apariției acestei metode, Poliția Română a explicat care sunt metodele cele mai uzuale prin care ni se pot fura datele de pe carduri:

ADVERTISEMENT

”Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar.

De asemenea, alt mod infracțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este ‘bucla libaneză’ – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un ‘binevoitor’ care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat”, a transmis IGPR.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să facem pentru a nu cădea victimă infractorilor la bancomat

Cei de la Poliția Română au emis o serie de sfaturi pentru a ne ajuta să nu cădem victimele acestor infracţiuni de tip skimming:

”Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar!

Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).

Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales nu spuneţi nimănui PIN-ul!

Nu permiteţi nimănui să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul!

Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.

Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus.

Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde”, anunță oamenii legii.

ADVERTISEMENT