News

O mică țară comunistă, aproape de a avea propriul vaccin anti-COVID. Cum a reușit performanța

16.02.2021 | 18:21
O mica tara comunista aproape de a avea propriul vaccin antiCOVID Cum a reusit performanta
ADVERTISEMENT

Unul dintre vaccinurile antiCOVID-19 dezvoltate de Cuba urmează să intre în ultima fază a studiului clinic, după ce rezultatele primelor două faze au fost încurajatoare, anunță autoritățile cubaneze.

Soberana II este un vaccin conjugat – ceea ce înseamnă că un antigen este fuzionat cu o moleculă purtătoare pentru a consolida stabilitatea și eficacitatea vaccinului.

ADVERTISEMENT

Cuba are patru potențiale vaccinuri în curs de dezvoltare, dintre care cel mai avansat este Soberana II, care urmează a fi testat în martie pe 150.000 de voluntari. Dacă va depăși acest ultim obstacol clinic, vaccinul cubanez va fi primul dezvoltat în America Latină.

Cuba are în dezvoltare patru vaccinuri contra COVID-19

Cuba speră să-și inoculeze întreaga populație împotriva COVID-19 cu un vaccin de producție proprie în acest an. Țara are patru potențiale vaccinuri în curs de dezvoltare, dintre care cel mai avansat este Soberana II, care urmează să înceapă testele de fază III în martie cu 150.000 de voluntari. Dacă va depăși acest ultim obstacol clinic, vaccinul cubanez va fi primul dezvoltat în America Latină.

ADVERTISEMENT

Potrivit Institutului pentru Vaccinuri Finlay (IFV) cu sediul în Havana, în 2021 s-ar putea furniza 100 de milioane de doze atât pentru uz național, cât și pentru export. Cuba a semnat un acord pentru efectuarea de studii clinice în Iran, în timp ce Jamaica, Vietnam și Venezuela, printre altele, și-au exprimat interesul pentru obținerea vaccinului odată ce trece testele de siguranță și eficacitate necesare.

Rezultatele primelor studii clinice au fost „încurajatoare” și „foarte importante”, spune directorul Institutului, dr. Vicente Vérez Bencomo. „Planul nostru este, desigur, să ne imunizăm mai întâi populația. Trecând la producția comercială a Soberana II, intenționăm să avem circa 100 de milioane de doze în 2021 și vom dedica o parte importantă a acestor doze imunizării complete a țării”, explică dr. Vérez citat de BBC.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce disputele internaționale cu privire la distribuția echitabilă a serurilor iau amploare, pe fondul afirmațiilor că țările bogate acumulează provizii, o distribuție de succes a Soberana II ar putea oferi un potențial colac de salvare țărilor în curs de dezvoltare care doresc să își imunizeze populațiile împotriva COVID-19.

Faptul că mica insulă din Caraibe este înaintea multor țări mai dezvoltate în cursa pentru a găsi un vaccin eficient poate părea surprinzător. Cu toate acestea, decenii de experiență și investiții în biotehnologia și farmaceutica din Cuba, care, în primele sale etape, au avut sprijinul UNIDO și al altor organizații internaționale, au permis industriei să direcționeze resursele rapid și eficient către dezvoltarea de urgență a vaccinurilor, potrivit ONU.

ADVERTISEMENT

Decenii de experiență și investiții în biotehnologie și farmaceutică

În anii care au urmat Revoluției din 1959, Cuba a acordat prioritate înființării unui sistem de sănătate la nivel înalt axat pe prevenție. Abordarea țării față de sănătate a fost atât o chestiune de principii socialiste, cât și un răspuns la embargoul comercial al SUA, care din 1962 a blocat aproape toate importurile din Statele Unite, inclusiv medicamente și alte produse esențiale.

Prin urmare, Cuba a decis să investească în formarea mai multor medici și a creat institute de cercetare științifică pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii biofarmaceutice naționale care să răspundă nevoilor sistemului său de sănătate. De exemplu, de la mijlocul anilor 1960, guvernul a investit din ce în ce mai mult în infrastructura științifică, inclusiv înființarea în 1965 a Centrului Național de Cercetare Științifică (CNIC), care a ajutat la formarea multor oameni de știință și ingineri de-a lungul secolelor 1960 și 1970.

Ca parte a producției propriilor medicamente, la sfârșitul anilor 1970, guvernul cubanez a solicitat ajutorul UNIDO pentru a construi o fabrică pentru producția de produse farmaceutice. Proiectul UNIDO s-a bazat pe experiența unei companii indiene, Sarabhai Chemicals, pentru a înființa prima fabrică de sinteză chimică din Cuba pentru producția de produse farmaceutice generice.

Fabrica, Empresa Farmacéutica 8 de Marzo, a fost proiectată de experți UNIDO, echipată cu tehnologie indiană și finanțată cu contribuții din India și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Exporturi în peste 50 de țări

Introducerea unei tehnologii pilot avansate pentru producția de compuși farmaceutici și instruirea acordată numeroșilor experți cubanezi au creat condițiile pentru extinderea producției de medicamente generice în anii următori, contribuind la crearea de noi locuri de muncă ocupate de chimiști ingineri din ce în ce mai calificați, inclusiv multe femei.

În prezent, Compania farmaceutică 8 de Marzo este afiliată grupului de afaceri de biotehnologie și industrii farmaceutice, cunoscut sub numele de BioCubaFarma. Grupul găzduiește peste 30 de companii și institute de producție care produc împreună mai mult de jumătate dintre medicamentele esențiale ale țării, pe lângă exportul de medicamente în peste 50 de țări.

Interesul timpuriu al Cubei pentru sănătate, cercetare medicală și știință a plasat-o, de asemenea, într-o poziție bună pentru a profita de progresele din ingineria genetică care au dus la creșterea rapidă a biotehnologiei în anii 1980

Guvernul s-a implicat pe deplin în sector, stimulat de necesitatea de a face față focarelor recurente de boli, inclusiv prezența pe scară largă a meningitei B. În 1986 a deschis Centrul de Inginerie Genetică și Biotehnologie (CIGB), care în ultimele decenii, a fost responsabil pentru dezvoltarea unei serii de medicamente și vaccinuri, în special în tratamentul cancerului, bolilor cardiovasculare, meningitei și hepatitei.

Producerea vaccinului împotriva hepatitei B

UNIDO s-a implicat din nou la mijlocul anilor ’80 la cererea guvernului cubanez de a ajuta la crearea propriei versiuni a unui vaccin generic împotriva hepatitei B. Cuba a angajat experți naționali cu înaltă pregătire pentru a realiza acest proiect solicitând din punct de vedere tehnic, ajutorul specialiștilor UNIDO care a ajutat la instruirea personalului, în preluarea vaccinului din faza de laborator până la producția la scară industrială, precum și furnizarea de sfaturi cu privire la problemele de control al calității și standardele internaționale. După investiții considerabile din partea guvernului cubanez, producția a fost lansată și vaccinul a început să fie utilizat la începutul anilor 1990. Ulterior a fost inclus în registrul de vaccinuri aprobate al Organizației Mondiale a Sănătății.

După succesul acestui proiect, Cuba a apelat la UNIDO la mijlocul anilor 1990 pentru a contribui la extinderea producției de medicament anticancer CIMAher (nimotuzumab), un „anticorp monoclonal” conceput la Centrul de Imunologie Moleculară (CIM) pentru tratarea tumorilor cerebrale și la nivelul gâtului, precum și altor tipuri avansate de cancer.

Noul tratament al cancerului a avut succes și a fost produs la scară industrială la CIM, lucru care a fost posibil datorită investițiilor masive în sectorul biotehnologiei din anii 1990, în ciuda reducerilor severe din alte zone ale economiei cubaneze dificile. Acesta rămâne unul dintre tratamentele pentru cancer produse pe plan intern, care este încă în uz.

Nivelul ridicat de integrare a sectorului și traiectoria anterioară în dezvoltarea vaccinurilor au însemnat prezența capacității tehnice pentru a permite Cubei să avanseze rapid asupra unei soluții pentru COVID-19. De exemplu, decizia de a căuta un tip de vaccin subunitar proteic, care creează o proteină biosintetică pentru a declanșa un răspuns imun, a fost ușurată de cunoștințele dobândite din utilizarea aceluiași tip de platformă tehnologică pentru dezvoltarea vaccinului cubanez împotriva meningitei B și un vaccin recombinant împotriva hepatitei B.

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza...
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza găștilor sângeroase. O adevărată capitală a infracțiunilor
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Trabant
Trabant "tunat" cu 10.000 de euro, din '88, la paradă prin Buftea. "Acesta roz a fost prima iubire"
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură...
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Florin Piersic, surpriză pentru fani. Marele actor se întoarce pe scenă
Florin Piersic, surpriză pentru fani. Marele actor se întoarce pe scenă
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană...
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană care își ia adio de la emisiune, în doar câteva zile
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin...
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin nu poate lupta”
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi...
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei sau euro