News

O mină marină, găsită la 3 kilometri de Eforie. Intervenție urgentă a Forțelor Navale

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, duminică seara, o operațiune de distrugere a unei mine navale, care a fost găsită plutind în derivă, în apropiere de țărmul românesc.
31.07.2022 | 20:58
O mina marina gasita la 3 kilometri de Eforie Interventie urgenta a Fortelor Navale
O mimă care plutea în derivă a fost descoperită în apropiere de Eforie / Sursă foto: captură Știrile Pro TV
ADVERTISEMENT

O mină a fost găsită plutind în apropierea țărmului românesc. Dispozitivul se afla la doar 2 mile marine de Eforie (3,6 km).

Scafandrii români au intervenit pentru distrugerea minei

O echipă a Forțelor Navale Române formată din scafandrii specializați în distrugerea dispozitivelor explozive au intervenit, duminică seara, în cadrul unei operațiuni urgente.

ADVERTISEMENT

Intervenția a început în jurul orei 19:30 și a durat mai bine de o oră. Mina a fost descoperită de o structură a Gărzii de Coastă, însă intervenția scafandrilor a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale în vigoare, a arătat MApN într-un comunicat de presă.

„O echipă de scafandri de luptă EOD, din cadrul Forţelor Navale Române, specializaţi în dezamorsarea şi distrugerea dispozitivelor explozive, execută astăzi 31 iulie, o misiune de distrugere a unei mine marine, aflată în derivă, la o distanţă de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul ţărmului românesc, travers de Eforie”, a anunțat, Ministerul Apărării, duminică seara.

ADVERTISEMENT

Pericol uriaș pentru vasele comerciale din Marea Neagră

Nu este prima dată când o mină este descoperită plutind în largul țărmului românesc, însă aceasta este cea mai mică distanță de coastă, de până acum.

”Imediat, conducerea Forţelor Navale a ordonat Centrului 39 Scafandri să ia măsurile necesare pentru a trimite echipa de scafandri de intervenţie în raionul maritim indicat, pentru investigarea situaţiei şi eliminarea pericolului din apele teritoriale româneşti”, se mai arată în comunicatul transmis de MApN.

ADVERTISEMENT

Astfel de incidente se vor mai repeta, apreciază specialiștii, care atenționează că există un pericol real, mai ales pentru vasele comerciale ce tranzitează Marea Neagră.

400 de mine ar pluti în derivă, în Marea Neagră

În contextul războiului din Ucraina, peste 400 de mine ar pluti în derivă, doar în Marea Neagră. România ar putea primi ajutor specializat din Italia pentru distrugerea acestor mine, în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Minele din Marea Neagră ar fi fost amplasate atât de militarii ruși cât și de cei ucraineni. Acestea sunt ancorate, însă acest lucru nu le conferă siguranță pe durată lungă, așa că ajung să plutească în derivă și să parcurgă sute de kilometri. În luna aprilie, astfel de dispozitive au fost semnalate chiar și în apropiere de coasta Turciei.

ADVERTISEMENT
Tags: