News

“O moarte nedreaptă, stupidă”. Diagnosticată cu faringită, o femeie a murit 4 zile mai târziu din cauza unui infarct masiv

Nuțica Baluș, din Bacău, a murit pe 16 octombrie din cauza unui infarct masiv, deși cu patru zile înainte a fost diagnosticată cu faringită. Fiul acesteia acuză medicul care s-a ocupat de caz de malpraxis.
03.12.2021 | 19:34
O moarte nedreapta stupida Diagnosticata cu faringita o femeie a murit 4 zile mai tarziu din cauza unui infarct masiv
ADVERTISEMENT

Problemele din sistemul de sănătate românesc sunt un subiect la ordinea zilei, dar adesea uităm că erorile pe care le fac medicii pot avea consecințe nefaste. Un astfel de caz este cel al Nuțicăi Baluș, o femeie de 67 de ani din Bacău. Fiul acesteia acuză un medic de la Spitalul Județean de un malpraxis care a dus la decesul acesteia la doar patru zile după ce femeii i-a fost pus un diagnostic de faringită.

Dorian Ilie, fiul Nuțicăi Baluș, a explicat pentru Hotnews că mama sa, Nuțica, a fost consultată în data de 12 octombrie la secția UPU (Unitatea Primiri Urgențe), unde a fost adusă de către o ambulanță. Femeia acuza dureri la nivelul pieptului, vărsături, dar și senzația de greață și amețeală.

ADVERTISEMENT

Ajunsă la Urgențe, femeia a așteptat timp de trei ore să fie consultată de către un medic, asta deși în fișa de internare cazul acesteia a fost clasificat drept urgență. Ulterior, doamna Baluș a fost preluată de către un medic care nu i-a luat simptomele în serios.

În timpul petrecut la Urgențe, Nuțicăi Baluș i-au fost realizate o serie de investigații medicale, printre care și o electrocardiogramă (EKG). Din nefericire, după cum acuză fiul femeii decedate, această electrocardiogramă fie a fost interpretată în mod greșit, fie a fost ignorată cu totul.

ADVERTISEMENT

Diagnosticul pus în urma consultației a fost de faringită, boală pentru care a primit un tratament pe bază de antibiotice și medicamente care combat durerile și inflamația. După externare, starea femeii s-a stabilizat, chiar a dat semne că s-ar fi ameliorat.

Acuzații de malpraxis. Doamna Baluș moare în urma unui infarct

După patru zile de la externare, în data de 16 octombrie, doamna Baluș a intrat în stop cardiorespirator. A fost chemată o ambulanță și în ciudat manevrelor de resuscitare realizate de paramedici, a fost pronunțat decesul femeii. Cauza? Un infarct masiv.

ADVERTISEMENT

După câteva zile de la decesul mamei sale, Dorian Ilie a trimis electrocardiograma mamei sale unor medici cardiologi. Aceștia i-au explicat că datele pe EKG-ul le înregistrase indicau faptul că mama sa a trecut printr-un infarct în data de 12 octombrie.

Modul în care mama sa a fost tratată de către cadrele medicale de la Urgență, dar și modul în care a fost interpretat EKG-ul mamei sale l-au determinat pe Dorian Ilie să-şi caute dreptatea.

ADVERTISEMENT

Este o moarte extrem de nedreaptă, este o moarte stupidă, este o moarte prin neglijență, prin incompetență, și mama ar fi trăit și în ziua de astăzi și ar fi avut zile dacă era tratată corect de către medici pe care noi îi plătim să fie acolo ! Cu atât mai mult cu cât EKG-ul, cât și simptomatologia – dureri toracice, greață, vărsături, dureri în epigastru și așa mai departe – arătau un infarct“, explică Dorian.

Acuzații de malpraxis la Spitalul Județean din Bacău. O femeie cu faringită a murit după 4 zile din cauza unui infarct. Sursă foto: Hotnews

Plângeri pe numele medicului care s-a ocupat de cazul doamnei Baluș

Fiul doamnei Baluș a depus plângeri împotriva medicului care a consultat-o pe mama sa în timpul internării din data de 12 octombrie. Doctorița în cauză (L.C.V) este membră a Colegiului Medicilor din Vaslui, dar lucrează cu un contract de colaborare la UPU a Spitalului Județean Bacău.

Din această cauză, Dorian Ilie a depus plângeri cu acuzația de malpraxis la Colegiul Medicilor din Vaslui, dar și din Bacău. Acesta urmează să depună o cerere similară și la spitalul unde mama sa a fost consultată.

Acuzații de malpraxis la Spitalul Județean din Bacău. O femeie cu faringită a murit după 4 zile din cauza unui infarct. Sursă foto: Hotnews

Reprezentanții Spitalului Județean au explicat faptul că nu au primit încă o astfel de reclamație, dar că s-au autosesizat în urma articolelor din presă. De asemenea, aceștia au subliniat faptul că stabilirea vinovăției nu ține de ei, ci de Colegiul Medicilor.

Colegiul Medicilor sau un expert numit de către o instanță judecătorească sunt singurii care au dreptul și expertiza necesară pentru a stabili dacă în cazul doamnei Baluș sau al oricărui alt pacient este sau nu vorba de malpraxis.

ADVERTISEMENT