O mutație a COVID-19 care provine din Spania s-a extins în Europa. Anunțul specialiștilor

Adrian Baciu   
în HotNews
29/10/2020, 19:36
O mutație a COVID-19 care provine din Spania s-a extins în Europa. Anunțul specialiștilor
O mutație a COVID-19 care provine din Spania s-a extins în Europa. Anunțul specialiștilor. Sursa foto: hepta.ro

Covid-19 continuă să sufere transformări în extinderea sa pe glob, iar cercetătorii din domeniu au descoperit recent o nouă astfel de mutație care ar proveni din Spania și afectează majoritatea statelor europene.

O serie de analize realizate de Universitatea din Basel, Şcoala Politehnică Federală din Zurich şi consorţiul spaniol SeqCovid-Spain, alături de Centrul Superior de Investigaţii Ştiinţifice (CSIC), au constatat că noua tulpină virală care domină continentul provine din Spania şi s-a extins în ultimele luni în mai multe regiuni.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au semnalat prezența mutației în 80% din probele prelevate în Spania, în 90% în cele din Marea Britanie şi în 30%-40% în cele din Elveţia.

Mutație a COVID-19 cu origini în Spania, extindere în Europa

Cu cât avansăm mai mult în pandemia de Covid-19, cu atât oamenii de știință ne prezintă mai multe detalii despre virusul care stă la originea acestui SARS-CoV-2.

Recent, cercetători din Elveția și Spania au anunțat că nou coronavirus care provoacă boala COVID-19 are sute de mutaţii, iar una dintre ele, frecvent întâlnită pe durata celui de-al doilea val al pandemiei cu care se confruntă în prezent Europa, a apărut prima oară în Spania, scrie Agerpres.

Deocamdată, oamenii de știință nu pot să se pronunțe cu exactitate dacă această nouă variantă a virusului ar putea fi mai periculoasă decât celelalte și nici dacă ar putea avea un comportament diferit în extinderea ei.

Cercetătorii au numit această nouă mutaţie ”20A.EU1”, iar analizele semnalează prezenţa acesteia în 80% din probele prelevate în Spania, în 90% în cele din Marea Britanie şi în 30%-40% în cele din Elveţia.

Când și cum a apărut această mutație

În ceea ce privește momentul în care ar fi apărut această nouă mutație, cercetătorii sunt de părere că acest lucru s-a produs în timpul lunilor de vară, iar la baza ei ar putea sta prezenţa lucrătorilor agricoli în nord-estul teritoriului spaniol.

Ulterior această mutație s-ar fi extins în întreaga Spanie şi în alte zeci de ţări europene, ajungând să fie semnalate cazuri inclusiv în regiuni îndepărtate, precum Hong Kong şi Noua Zeelandă.

Pe de altă parte, relaxarea restricţiilor de călătorie în vară şi faptul că Spania este o importantă destinaţie turistică au facilitat răspândirea acestei variante a genomului noului coronavirus, potrivit unui comunicat publicat de Universitatea din Basel, mai anunță sursa citată.

Închide ×