News

O mutație a SARS-CoV-2, prezentă și în Europa, este de 10 ori mai contagioasă. Cu toate acestea, cercetătorii au o veste bună

18.08.2020 | 19:30
O mutatie a SARSCoV2 prezenta si in Europa este de 10 ori mai contagioasa Cu toate acestea cercetatorii au o veste buna
ADVERTISEMENT

Specialiștii au identificat o nouă tulpină a SARS-CoV-2, de 10 ori mai contagioasă, lucru care a creat panică în rândul comunității științifice.

Această tulpină ar fi prezentă în SUA, o parte din Asia și în Europa, însă medicii liniștesc populația și transmit că această tulpină este mai puțin letală.

ADVERTISEMENT

Tulpina botezată D614G face virusul de 10 ori mai contagios, astfel că în Malaysia nu mai puțin de 45 de oameni s-au infectat în ultimele 24 de ore cu noul coronavirus.

O tulpină a SARS-CoV-2 ar fi de 10 ori mai contagioasă, însă mai puțin letală

Boala a ajuns și în Filipine, conform experților. „Tulpina ar avea o rată mai mare de transmisie, dar încă nu avem suficiente dovezi solide pentru a spune asta cu siguranță”, a declarat Maria Rosario Vergeire, subsecretar în Ministerul Sănătății din Filipine.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, OMS contestă informația conform căreia această tuplină ar fi de 10 ori mai contagioasă, însă mai mulți specialiști îi contrazic pe cei de la Organiația Mondială a Sănătății.

Între timp, președintele Societății Internaționale pentru Boli Infecțioase, Paul Tambyah, a anunțat că mutația D614G coincide cu o scădere a ratei mortalității acolo unde e prezentă.

ADVERTISEMENT

Poate că este un lucru bun să avem un virus care este mai infecţios, dar mai puţin mortal. Este în interesul virusului să infecteze cât mai mulţi oameni fără să-i ucidă pentru că virusul depinde de gazdă pentru hrană şi adăpost”, a declarat Tambyah.

Între timp, cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva Covid-19 pentru a pune capăt pandemiei de Covid-19. Nu mai puțin de 120 de companii fac progrese în acest sens, iar chinezii și rușii se laudă deja că ar avea un vaccin pregătit pentru producție.

ADVERTISEMENT

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit, la rândul său, despre această teorie: Se discută că virusul se transmite mai ușor, dar e patogenitate mai redusă. Vom vedea în viitorul nu foarte îndepărtat”.

ADVERTISEMENT