News

O nouă alertă medicală în România. Zeci de pacienți, diagnosticați în ultima săptămână. Care sunt simptomele

O boală mai veche a început să afecteze pe scară largă tot mai mulți pacienți, în ultima săptămână. Aceștia se află sub atenta supraveghere a cadrelor medicale.
17.05.2022 | 13:29
O noua alerta medicala in Romania Zeci de pacienti diagnosticati in ultima saptamana Care sunt simptomele
Zeci de pacienți sunt sub supravegherea cadrelor medicale. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O creștere accentuată a cazurilor de pneumonie comunitară a avut loc, în ultima săptămână, la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeș” Timişoara. Zilnic, se prezintă la unitatea medicală, câte zece, doisprezece pacienți.

Medicii spun că din cauza lipsei purtării măștii sunt atât de multe cazuri de pneumonie

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara transmit că au în momentul de față peste 40 de persoane depistate cu pneumonie comunitară. De asemenea, se subliniază, într-un comunicat de presă, că r ăspândirea afecțiunii este foarte ridicată, mai ales în cazul celor imunocompromiși.

ADVERTISEMENT

Cadrele medicale punctează și lipsa purtării măștii ca o cauză a cazurilor multe de pneumonie comunitară. Din fericire, în majoritatea situațiilor, se poate vorbi despre forme ușoare.

”Timp de aproape 2 ani, datorită protecţiei oferite de purtarea măştilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Aşa cum îi spune şi numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată, şi asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunţarea la purtarea măştii, au început să apară, şi acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie.

ADVERTISEMENT

Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme uşoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidităţi, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului. Şi în această grupa intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronşiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă şi care pot prezenţa risc vital”, a spus dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” Timişoara, scrie News.ro.

Medicii recomandă purtarea în continuare a măștii

Același doctor Gabriel Geru recomandă ca oamenii să nu evite purtarea măștii sanitare, mai ales persoanele în vârstă, atunci când se află în spații aglomerate.

ADVERTISEMENT

“Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme şi toamna. Acum am constatat o creştere a numărului de persoane ce contractează penumonii chiar şi în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 grade.

Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi  şi de o creştere a acestora, iar principalul factor este această imunitate scăzută a pacienţilor. Iar în cazul pacienţilor cu comorbidităţi, există chiar posibiltatea de apariţie a unor complicaţii care pot duce la insuficienţă respiratorie, chiar şoc septic, şi, de aceea, cei care prezintă un asemenea risc rămân internaţi  în spital.

ADVERTISEMENT

Recomandarea mea ar fi ca bătrânii sau cei cu afecţiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în colectivităţi mari. Trebuie să ne gândim că, totuşi, penumonia comunitară are o mortalitate de aproape 15 la sută în cazul pacienţilor care ajung să necesite spitalizare”, a mai adăugat dr. Gabriel Geru.

ADVERTISEMENT

Care sunt simptomele pneumoniei severe

Pneumonia comunitară are ca simptome: febră de peste 38 de grade, frisoane, tuse cu expetorații, dificultăți de respirație, mialgii, hemoptizie, cefalee sau durere în zona abdomenului.

Tags: