News

O nouă alertă meteo! ANM a emis cod galben de caniculă. Vreme extremă în următoarele trei zile

Reprezentanții Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au publicat vineri o nouă avertizare. În prim-plan apare un nou god galben de caniculă, valabil trei zile.
26.08.2022 | 10:56
O noua alerta meteo ANM a emis cod galben de canicula Vreme extrema in urmatoarele trei zile
Maxime de 36 de grade anunțate de ANM. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Despre ultimul cod galben de caniculă, ANM a precizat că va fi valabil de vineri până duminică, 28 august 2022. Sursa citată a completat că valul de căldură va persista în cea mai mare parte a României.

ANM a anunțat caniculă până duminică

Astfel, în zonele de câmpie, dar pe arii restrânse, va fi semnalată canicula. În același timp, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

În acest context, meteorologii au notat că temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade Celsius. ANM a mai precizat că luni și marți (n.r. – 29 și 30 august 2022s) valul de căldură se va restrânge spre regiunile estice și sud-estice.

În cele două zile, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul țării. Administraţia Naţională de Meteorologie a mai anunțat că o să actualizeze mesajul în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

ADVERTISEMENT

Când ANM emite cod galben, fenomenele meteorologice prognozate vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă.

Cât de mult a plouat luna trecută

Cantitatea totală de precipitații din iulie 2022 a avut valori sub 30 mm în cea mai mare parte a Dobrogei, pe areale extinse din Moldova, Oltenia, Muntenia și Crișana, în nordul și nord-vestul Banatului și în nord-vestul Transilvaniei.

ADVERTISEMENT

Valori cuprinse între 30-75 mm s-au înregistrat în cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Olteniei, în vestul, centrul și nord-estul Moldovei, pe areale extinse din Banat și Crișana, pe areale din centrul, nordul și nord-vestul Munteniei și local, în Dobrogea.

Cea mai mare valoare a cantității de precipitații din această lună a fost 198,6 mm, la stația meteorologică Sinaia 1500”, se arată în caracterizarea climatologică publicată pe site-ul ANM.

ADVERTISEMENT

Altfel, amintim că în urmă cu doar două zile, furtuna din București și județul Ilfov a doborât mai mulți copaci. În același interval, vremea extremă a generat distrugeri și în județele Giurgiu, Teleorman, Satu Mare, Bacău, Vrancea, Vaslui, Bihor, Ialomița, Prahova, Buzău și Mureș.

 

 

ADVERTISEMENT