News

Schimbare radicală a vremii! Avertizare ANM cod galben de ploi, ninsori și viscol. Ce zone sunt vizate

10.02.2021 | 14:56
Schimbare radicala a vremii Avertizare ANM cod galben de ploi ninsori si viscol Ce zone sunt vizate
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de meteorologie a transmis o avertizare meteo de cod galben de ploi, ninsori și viscol pentru majoritatea județelor din România, a doua de acest gen în ultimele 48 de ore.

Informarea este valabilă pentru două zile, în intervalul 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 12:00, potrivit datelor furnizate de ANM.

ADVERTISEMENT

Vor fi afectate majoritatea județelor din țară. Cu toate acestea, vremea proastă se va instaura înainte în vestul României, urmând mai apoi ca toate județele din țară să fie sub cod galben.

Avertizare ANM cod galben de ploi, ninsori şi viscol

Tipul mesajului : Atenționare meteorologică
Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : GALBEN
Ziua/luna/anul: 10-02-2021 Ora : 14:00 Nr. mesajului:
Intervalul : conform textelor;
Zonele afectate : conform textelor și hărții;
Fenomene : conform textelor;
Mesaj : MESAJ 1

ADVERTISEMENT

Interval de valabilitate: 10 februarie, ora 14:00 – 11 februarie, ora 12:00
Fenomene vizate și zone afectate: cantități însemnate de apă în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali

În Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că pe tot parcursul intervalului menționat se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse 40 l/mp. Ploile vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă. Notă: va ploua pe arii extinse și pe treptele de relief mai joase din jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 10…20 l/mp.

ADVERTISEMENT

COD GALBEN:  Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 06:00 – 11 februarie, ora 12:00 / Fenomene vizate și zone afectate: polei, intensificări ale vântului în vestul și nord-vestul țării

Începând din dimineața zilei de joi (11 februarie) în vestul și nord-vestul țării vor fi ploi și pe arii extinse depuneri de polei. Treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, vântul se va intensifica, cu viteze în general de 55…65 km/h, viscolind ninsoarea. Notă: depuneri de polei vor fi pe arii restrânse și în nordul Moldovei.

ADVERTISEMENT
Vestul țării, sub cod galben
Vestul țării, sub cod galben

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : GALBEN
Ziua/luna/anul: 10-02-2021 Ora : 14:00 Nr. mesajului:1
Intervalul : 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 12:00;
Zonele afectate : conform textului și hărții;
Fenomene : răcire accentuată, intensificări ale vântului, ninsori viscolite, polei;
Mesaj : MESAJ 2

Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 12:00
Fenomene vizate: răcire accentuată, intensificări ale vântului, ninsori viscolite, polei.
Zone afectate: conform textului și hărții

Cod galben de ninsori în toată țara
Cod galben de ninsori în toată țara

În intervalul menționat, vremea se va răci brusc și accentuat în toate regiunile, astfel încât în cursul nopții de joi spre vineri (11/12 februarie) va fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării.

Treptat vor predomina ninsorile la început în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș. Vântul va avea intensificări în toată țara, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est și sud-est. La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100…120 km/h. Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

Notă: vremea se va menține deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopților și dimineților, iar vântul va mai avea intensificări. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

ADVERTISEMENT