News

O nouă avertizare ANM de vreme extremă. Cod galben de căldură și disconfort termic ridicat. Ce zone vor fi afectate

ANM a emis o nouă avertizare de vreme extremă. Este cod galben de căldură și disconfort termic ridicat. FANATIK vă spune ce zone vor fi afectate
13.08.2021 | 12:21
O noua avertizare ANM de vreme extrema Cod galben de caldura si disconfort termic ridicat Ce zone vor fi afectate
ADVERTISEMENT

Meterorologii au emis o nouă atenționare pentru vreme extremă. Țara noastră va fi lovită de un nou val de căldură.

Acesta se va face simțit în zilele de 14 și 15 august. Și ulterior vremea se va menține călduroasă.

ADVERTISEMENT

O nouă avertizare ANM de vreme extremă. Cod galben de căldură și disconfort termic ridicat. Ce zone vor fi afectate

Cod galben
Cod galben de căldură, zonele afectate
Sursa foto: Anm

„În cursul zilelor de sâmbătă și duminică, 14 și 15 august, valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi în creștere în vestul și sud-vestul țării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unităţi,” au transmis specialiștii ANM.

„Sâmbătă, 14 august, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, iar duminică, 15 august, izolat se vor atinge 37…38 de grade și local va fi caniculă în Banat, Crișana, sudul Olteniei și în sud-vestul Munteniei. În zilele de luni, marți și miercuri (16, 17 și 18 august) valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării,” au adăugat.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au emis și prognoza pentru București, pentru intervalul de timp 14 august, ora 10:00, – 15 august, ora 23:00. Potrivit acestora, vremea va fi caniculară și în Capitală.

Vremea se va menține frumoasă și călduroasă la data de 14 august. În după-amiaza zilei de 15 august va deveni caniculară.

ADVERTISEMENT

Cerul va fi predominant senin, iar vântul va bate slab și moderat. Termometrele vor afișa valori maxime de 30 – 32 de grade sâmbătă, 14 august, și 34 – 35 de grade duminică, 15 august, iar temperaturile minime nocturne se vor situa între 15 și 17 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna viitoare

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Specialiștii au transmis că vremea va fi mai călduroasă decât în mod normal pentru acest interval de timp.

ADVERTISEMENT

Masa de aer cald din sudul Europei va face temperaturile să crească și în România. „La începutul săptămânii viitoare, în mod deosebit, se va intensifica şi în zona ţării noastre. Încă de sâmbătă vom avea în zona ţării noastre, în partea de sud-vest, codul galben de caniculă a fost restrâns pentru câteva judeţe”.

„Deci sâmbătă se va extinde din nou. Începe cu temperaturi de 35 de grade, de caniculă în partea de vest a teritoriului, duminică în extindere, în sud şi în vest. Luni şi marţi în extindere în toată ţara şi mai mult decât atât, în intensificare. Marţi ne aşteptăm la temperaturi maxime de 37-39 de grade, deci din nou disconfort termic accentuat pentru jumătatea de sud-vest a ţării,” a declarat Alina Şerban, meteorolog ANM, potrivit Antena 3.

„Nici restul teritoriului nu va sta prea bine, pentru că această masă de aer cald va cuprinde toată ţara şi va determina vreme călduroasă în celelalte regiuni, adică temperaturi de peste 30 de grade,” a adăugat.

Cantitățile de precipitații vor fi excendetare în partea de nord a României. În restul teriroriului, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă. S-ar putea observa un deficit local în zona de sud – vest.

ADVERTISEMENT