O nouă avertizare de la ANM. Cod portocaliu şi galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină pentru toată ţara

Bogdan Solomon   
în HotNews
17/06/2020, 11:44
O nouă avertizare de la ANM. Cod portocaliu şi galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină pentru toată ţara
ANM a emis avertizări cod galben și portocaliu de ploi și vijelii pentru majoritatea regiunilor țării. Sursa foto: hepta.ro

Chiar dacă ne aflăm deja în plină vară calendaristică, vremea capricioasă continuă să-și facă simțită prezența în cea mai mare parte a țării. Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu valabilă până miercuri, 17 iunie, la orele 23:00.

Concret, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și local în Oltenia, Muntenia și Moldova sunt semnalate averse torențiale însoțite de intensificări ale vântului și descărcări electrice. Totodată, cantitatea de precipitații vor atinge pragul de 40 l/mp, iar pe arii restrânse pot ajunge chiar și până la 50-80 l/mp.

În după-amiaza zilei de miercuri (17 iunie) și la începutul nopții de miercuri spre joi (17/18 iunie), în Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și local în Oltenia, Muntenia și Moldova vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice”, se arată în informarea meteo transmisă de ANM.

Alertă ANM! Majoritatea regiunilor țării se află sub cod portocaliu și galben de fenomene extreme

De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată ce va rămâne valabil până joi, 18 iunie, la ora 10:00. În acest interval vor fi semnalate averse torențiale însoțite de frecvente descărcări electrice, precum și grindină de mici dimensiuni.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp”, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.

Prognoza specială pentru București. Cum va fi vremea în intervalul 17-20 iunie

Totodată, meteorologii au dat publicității o nouă prognoză specială pentru București, iar veștile nu vor fi, din păcate, pe placul locuitorilor Capitalei. Asta pentru că în intervalul 17-20 iunie trebuie să ne așteptăm la perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, fiind semnalate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, precum și vijelii și grindină.

În ceea ce privește valorile termice maxime, acestea nu vor depăși 23-26 grade Celsius, în timp ce minimele se vor situa între 15 și 17 grade. În plus, în cea mai mare parte a intervalului prognozat sunt anunțate cantități de precipitații mult peste limita normală pentru această perioadă a anului.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, vijelii și grindină. În tot intervalul de prognoză se vor acumula cantități importante de apă, iar pentru secvențe scurte de timp se vor depăși 15…25 l/mp.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 și 26 de grade, iar cele minime între 15 și 17 grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza zilnic prezentele informații meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice”, a transmis ANM.

Închide ×