News

O nouă boală extrem de contagioasă face ravagii în România. Medicul Tudor Ciuhodaru anunță o creștere a cazurilor

11.06.2020 | 16:00
O noua boala extrem de contagioasa face ravagii in Romania Medicul Tudor Ciuhodaru anunta o crestere a cazurilor
ADVERTISEMENT

În paralel cu Covid-19, o nouă boală extrem de contagioasă face ravagii în România. Numărul cazurilor e în creștere alarmantă, iar medicii transmit deja avertismente pentru autoritățiile din Sănătate.

O nouă boală extrem de contagioasă face ravagii în România

Numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus din România a trecut, joi, de 21 de mii de pacienți, iar tendința pare una ușor crescătoare.

ADVERTISEMENT

Și mai alarmant este faptul că, în paralel cu Covid-19, în țara noastră evoluează o altă boală extrem de periculoasă. În cursul acestei zile, medicul Tudor Ciuhodaru a făcut un un apel către autorități pentru a redeschide spitalele și către restul afecțiunilor.

Europarlamentarul spune asta pentru că deja se înregistrează o creștere importantă a cazurilor de tuberculoză, o boală ușor transmisibilă.

ADVERTISEMENT

”Redeschideți spitalele! Suntem pe un teren minat. Zeci de pacienți au ajuns la spital și au fost diagnosticați cu forme grave ale tuberculozei. Un nou semnal de alarmă privind erorile și haosul din strategia și aplicarea măsurilor din această pandemie.

Bolnavi umiliți, cozi pentru rețete și tratamente. Politica e una, știința e alta… Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce privește prevenirea unor astfel de situații. Adică testarea largă a populației (inclusiv cu teste serologice).”, spune medicul pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Previziunile lui Ciuhodaru

În perspectiva intensificării acestei boli, Tudor Ciuhodaru publică un decalog informativ despre tuberculoză. Din spusele acestuia, numai la Iași au fost depistați deja 32 de pacienți, iar transmiterea bolii e una pe cale aeriană.

Concret:

  1. Ne așteptăm la o creștere a numărului de pacienți diagnosticați cu tuberculoză.
  2. De pe 15 mai am înregistrat foarte multe cazuri de tuberculoză.
  3. 32 de pacienți au fost diagnosticați (asta doar la Iași!), 10 într-o singură zi.
  4. Cei mai mulți sunt bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 54 ani.
  5. Boala este extrem de contagioasă! Se transmite pe cale aeriană.
  6. Semne de alarmă: tuse seacă, transpirație nocturnă și stări febrile care persistă mai mult de 3 săptămâni.
  7. Un pacient diagnosticat cu tuberculoză poate fi tratat și în 4 luni dacă ajunge la timp la spital.
  8. Nediagnosticată sau neglijată (și) această boală poate fi letală.
  9. România are cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE.
  10. 1.000 de pacienți mor anual de tuberculoză, numărul fiind considerare mai mare în comparație cu orice altă țară din UE.
ADVERTISEMENT

În finalul postării sale de pe Facebook, medicul trimite săgeți către Guvern și cere din nou o mai amplă campanie de testare pentru Covid-19.

”Rețineți:
1. Puteam ști exact ce resurse medicale trebuie alocate dar și momentul relaxării, o relaxare corectă bazată pe știință, dar din nefericire pentru noi toți –acel plan B pe care tot îl propun de vreo 3 luni și nu aude nimeni- de testare extinsă a celor suspecți/expuși/ asimptomatici (inclusiv testele serologice) înca nu se aplică.
2. Mai puțin de 1% din populație a beneficiat de testare ( pe unde sunt cele 2 milioane de teste de la UNIFARM?).
3. Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce priveste prevenirea unor astfel de situații. Adică testarea largă a populației (inclusiv cu teste serologice).
4. Cât timp refuză planul B –testează cât vor ei, ce vor ei, se infectează cât vor ei, raportează ce vor ei doar pentru a-și acoperi măsurile aberante (inclusiv restricționarea accesului la sănătate).”, încheie dr. Ciuhodaru.

Ce este tuberculoza

Tuberculoza (TBC) este o boala contagioasă, potențial fatală, care poate afecta aproape orice parte a corpului, dar este în principal o infecție a plămânilor În comparație cu alte boli cauzate de un singur agent infecțios, tuberculoza este al doilea cel mai mare ”criminal” la nivel global.

Următoarele categorii de persoane prezintă risc crescut pentru tuberculoza:

  • Vârstnici;
  • Sugarii;
  • Persoanele cu sistem imunitar slăbit, de exemplu datorita HIV/SIDA, chimioterapiei, diabetului sau a medicamentelor care slăbesc sistemul imunitar.
ADVERTISEMENT