News

O nouă boală face ravagii în China. Specialiştii susţin că e cauzată de vaccinurile neautorizate

22.01.2021 | 14:04
O noua boala face ravagii in China Specialistii sustin ca e cauzata de vaccinurile neautorizate
O nouă boală face ravagii în China. Specialiştii susţin că e cauzată de vaccinurile neautorizate Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Noile variante de pestă porcină africană identificate în fermele de porci din China sunt cel mai probabil cauzate de vaccinuri neautorizate, spun specialiștii din industrie.

Infectarea cu noile tulpini provoacă o afecțiune cronică având ca rezultat reducerea numărului de purcei născuți sănătoși, astfel că marii producători au decis sacrificarea animalelor bolnave pentru a opri răspândirea bolii.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Vietnamul a anunțat că a testat cu succes un nou vaccin contra pestei porcine africane, care ar putea intra în producția de serie în al doilea trimestru al anului.

Mulți fermieri chinezi recurg la produse neaprobate

Două noi tulpini de pestă porcină africană (ASF – African Swine Fever) au infectat peste 1.000 de animale în mai multe ferme deținute de New Hope Liuhe, al patrulea producător din China, precum și porci crescuți pentru firmă de fermierii cu care are contract, a declarat Yan Zhichun, șeful departamentului științific al companiei, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Deși tulpinile, cărora le lipsesc una sau două gene cheie prezente în virusul pestei porcine africane sălbatice, nu ucid animalele precum boala care a devastat fermele din China în 2018 și 2019, ele provoacă o afecțiune cronică care reduce numărul de purcei născuți sănătoși. La New Hope și la mulți producători mari, porcii infectați sunt sacrificați pentru a preveni răspândirea, ceea ce face ca boala să fie fatală.

Dacă tulpinile se răspândesc pe scară largă, acestea ar putea reduce producția de carne de porc în cea mai mare țară producătoare și consumatoare la nivel mondial. Acum doi ani, pesta porcină a eliminat jumătate din efectivul de porci de 400 de milioane de capete din China. Prețurile cărnii de porc sunt încă la niveluri record, iar China se află sub presiune pentru a consolida securitatea alimentară pe fondul pandemiei COVID-19.

ADVERTISEMENT

Wayne Johnson, medic veterinar din Beijing, a declarat că a diagnosticat anul trecut o formă cronică sau mai puțin letală a bolii la porci. Virusului îi lipseau anumite componente genetice, cunoscute sub numele de gene MGF360. New Hope a descoperit tulpini ale virusului cărora le lipsesc atât genele MGF360, cât și genele CD2v, a spus Yan.

Cercetările au arătat că ștergerea unor gene MGF360 din pesta porcină africană creează imunitate. Dar virusul modificat nu a fost transformat într-un vaccin, deoarece a avut tendința de a se muta ulterior înapoi la un stadiu dăunător.

ADVERTISEMENT

„Aceste deleții duble se pot secvenția și, dacă sunt identice cu cele descrise în laborator este o prea mare coincidență, pentru că nu veți obține niciodată aceeași deleție”, a spus Lucilla Steinaa, om de știință principal la International Livestock Institutul de Cercetare (ILRI) din Nairobi.

Nu există un vaccin aprobat pentru pesta porcină africană, care să nu fie dăunător oamenilor. Însă mulți fermieri chinezi au recurs la produse neaprobate, au declarat experții din industrie care se tem că vaccinurile ilicite au creat infecții accidentale, care se răspândesc acum.

Noile tulpini ar putea prolifera la nivel global prin carne contaminată, infectând porci care sunt hrăniți cu deșeuri de bucătărie. Se știe că virusul supraviețuiește luni de zile în unele produse din carne de porc.

Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale din China a emis cel puțin trei avertismente împotriva utilizării vaccinurilor neautorizate împotriva pestei porcine africane, avertizând că acestea ar putea avea efecte secundare severe și că producătorii și utilizatorii ar putea fi acuzați de o infracțiune.

Tulpini create de om

După decenii de cercetări în vederea producerii unui vaccin împotriva complexului virus al pestei porcine, cercetătorii din întreaga lume se concentrează pe vaccinurile cu virusuri vii – singurul tip care a arătat vreo promisiune.

Dar astfel de vaccinuri prezintă riscuri mai mari, deoarece chiar și după ce virusul este slăbit, deci nu provoacă boli grave, uneori își poate recupera virulența.

Un astfel de vaccin utilizat în Spania în anii 1960 a provocat o boală cronică cu articulații umflate, leziuni ale pielii și probleme respiratorii la porci, care a complicat eforturile de eradicare a pestei porcine africane în următoarele trei decenii. De atunci, nicio națiune nu a aprobat un vaccin pentru boală.

Yan a spus că crede că oamenii au reprodus secvențele tulpinilor de virus studiate, care au fost publicate în literatura științifică, și că porcii injectați cu vaccinuri ilicite pe baza lor ar putea infecta pe alții. „Cu siguranță este creat de om; aceasta nu este o tulpină naturală”, a spus el.

În 2004-2005, când tulpinile de gripă aviară H5 s-au răspândit în Asia, laboratoarele chineze au produs mai multe vaccinuri neautorizate împotriva gripei aviare, a declarat Mo Salman, profesor de medicină veterinară la Universitatea de Stat din Colorado, care a lucrat la sănătatea animalelor în Asia, crescând se tem că ar putea produce noi variante periculoase. „Vaccinul (vaccinurile) ilegal actual din China repetă istoria”, a spus Salman.

Vietnam are în teste un vaccin pentru pesta porcină africană

Presa vietnameză relatează că țara asiatică a testat cu rezultate promițătoare un vaccin contra pestei porcine africane și că serul ar urma să intre în producție comercială în al doilea trimestru al anului.

Testele au fost efectuate de Departamentul vietnamez de sănătate animală (DAH) și Compania Națională de Acțiuni Veterinare (NAVETCO), după ce au lucrat cu un prototip dezvoltat de Departamentul American al Agriculturii (USDA) pe care l-au dezvoltat.

În februarie anul trecut, Vietnam a solicitat Statelor Unite să transfere probe modificate genetic ale virusului ASF pe care l-a dezvoltat pentru a facilita producția de vaccinuri. Vietnam intenționează să fabrice patru loturi de vaccin cu câte 10.000 de doze fiecare.

Universitatea Națională de Agricultură din Vietnam a început cercetarea unui vaccin în martie anul trecut. Până în prezent, a dezvoltat patru vaccinuri, dintre care unul a arătat rezultate încurajatoare la 13 din cei 14 porci testați. Echipele de cercetare ale Academiei de Științe Agricole din Vietnam au creat, de asemenea, un nou vaccin pilotat la trei ferme de porci din provinciile nordice Hung Yen, Ha Nam și Thai Binh. Din totalul animalelor vaccinate, 16 din 18 scroafe și toți cei 15 porci pentru carne erau în stare sănătoasă după două luni, unele scroafe dând naștere purceilor sănătoși.

Vietnam a fost puternic lovit de virusul pestei porcine africane. Conform cifrelor Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), peste 6 milioane de porci din toate cele 63 de provincii au trebuit să fie sacrificate din cauza virusului în ultimii ani. Deși în numeroase provincii, nu au fost raportate cazuri recente, virusul este încă prezent la porcii domestici din țară, ceea ce explică interesul ridicat pentru dezvoltarea unui vaccin.

ADVERTISEMENT