News

O nouă boală ar putea să facă ravagii în rândul copiilor din România. Explicațiile medicilor

24.05.2020 | 14:59
ADVERTISEMENT

O nouă boală face ravagii în rândul copiilor din România, care abia au ieșit din casse după perioada de izolare cauzată de pandemia de coronavirus.

O nouă boală ar putea să facă ravagii în rândul copiilor din România

Copiii din România au reînceput să iasă afară după două luni de izolare, dar o nouă boală face ravagii în rândul celor mici, iar spitalele de specialitate sunt pline de astfel de cazuri.

ADVERTISEMENT

Conform observatornews.ro, copiii au luat cu asalt parcurile redeschise de autorități, dar acolo se găsesc și căpușe, care îi mușcă pe cei mici. Aşa se poate ajunge la boala Lyme, care provoacă degenerarea sistemului nervos şi chiar moartea dacă nu este tratată la timp.

”Ceea ce trebuie spus tuturor părinților este că orice manevră de manipulare a căpușei, de rotire, de mișcare circulară, de apăsare, de pus substanțe pe ea este greșită”, a declarat pediatrul Mihai Craiu.

ADVERTISEMENT

Nu numai oamenii sunt expuşi mușcăturii căpușelor, ci şi animalele de companie

El a precizat că astfel de manevre ar putea să stimuleze căpușa să elibereze saliva infectată cu borelia, dacă este căpușă purtătoare de borelia, și asta crește riscul de complicație ulterioară.

Complicaţii apar şi atunci când capul insectei a rămas în corpul pacientului. De cele mai multe ori se ajunge la operaţie. De la muşcătura de căpuşă şi până la declanşarea bolii Lyme poate trece o lună.

ADVERTISEMENT

Medicul veterinar Bogdan Vițelaru avertizează că nu numai oamenii sunt expuşi, ci şi animalele de companie, în special câinii: ”Există foarte multe boli pe care căpușele le pot transmite”.

”Una dintre cele mai cunoscute este babesioza și este foarte important ca la primele semne de apatie, de lipsa poftei de mâncare, urină puțin mai închisă, o temperatură mai ridicată a corpului să mergem de urgență la medicul veterinar”, a spus Vițelaru.

ADVERTISEMENT

Ca să ţinem căpuşele la distanţă este bine ca atunci când mergem în parc să purtăm pantaloni şi bluze cu mânecă lungă.

ADVERTISEMENT
Tags: