News

O nouă categorie de pensii speciale. Cine ar putea să beneficieze de ele şi de câţi bani e vorba

06.06.2019 | 08:44
O noua categorie de pensii speciale Cine ar putea sa beneficieze de ele si de cati bani e vorba

Guvernul a aprobat o nouă categorie de pensie specială, și anume pensia pentru aleșii locali. Cabinetul Dăncilă dorește să introducă prin Ordonanță de Urgență o modificare privind Codul Administrativ, astfel încât primarii, viceprimarii, parlamentarii și în general toți oamenii aleși prin vot universal să beneficieze de indemnizații pentru limită de vârstă.

Cine va beneficia, de fapt, de indemnizația pentru limită de vârstă

Este vorba despre toți acei cetățeni români care au exercitat funcții de autoritate executivă. Aici intră șefii de consilii județene, vicepreședinții de CJ, primarii și viceprimarii. Indemnizația va fi acordată de la data la care primesc drepturile de pensionare, dar nu mai repede de încetarea mandatului aflat în vigoare.

Calculul indemnizației se va calcula în limita a trei mandate și este echivalentul a 0,40% din indemnizația brută lunară care se află în plată. Dacă primarii sau viceprimarii au un mandat incomplet, atunci se va calcula indemnizația pentru limită de vârstă pentru perioada în care și-au exercitat funcția.

Viorica Dăncilă, premierul României, pe holurile Parlamentului
Dăncilă vrea să acorde această pensie specială aleșilor prin OUG. Sursa foto: digi-fm.ro

Ce scrie în proiectul guvernamental

Este important de știut că de această indemnizație nu vor beneficia aleșii locali care au o condamnare definitivă în instanță pentru fapte de corupție. Astfel că, baronii locali condamnați la închisoare cu executare sau, cel mai celebru exemplu, Liviu Dragnea, nu va beneficia se această pensie specială pentru funcția exercitată ca ales prin vot universal.

”Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni , prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, care au exercitat funcţii de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute de legislaţia privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă”, se arată la alin (1) al art. 210”, se arată în proiectul Guvernului.