News

O nouă categorie de români vor avea dreptul la pensie. Acord important între România și Statele Unite ale Americii

O nouă categorie de români vor avea dreptul la pensie, fiind vorba de un acord important între România și SUA în domeniul securității sociale.
23.03.2023 | 16:52
O noua categorie de romani vor avea dreptul la pensie Acord important intre Romania si Statele Unite ale Americii
O nouă categorie de români vor avea dreptul la pensie
ADVERTISEMENT

O nouă categorie de români se vor putea bucura de pensie, poate chiar mai rapid, după acordul semnat între România și SUA în domeniul solidarității sociale. Potrivit unui comunicat al Ministerului muncii și solidarității sociale, acordul a fost semnat joi, 23 martie 2023, la București.

O nouă categorie de români vor avea dreptul la pensie

Oficialii din România și SUA au transmis că acest acord e menit să protejeze drepturile de pensie ale românilor și ale americanilor care lucrează pe teritoriile celuilalt stat. ”România și Statele Unite ale Americii au semnat astăzi, la București, un Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității”, este precizat în comunicat.

ADVERTISEMENT

Documentul oficial a fost semnat de Ambasadorul SUA în România, doamna Kathleen Kavalec, și de ministrul Muncii și Solidarității sociale, Marius Constantin Budăi. Vestea bună pentru români sau americani e că, de acum înainte, orice lună de muncă în SUA sau România va fi recunoscută și cumulată pentru pensie în oricare dintre aceste două state.

”Documentul semnat de Ambasadorul SUA în România, doamna Kathleen Kavalec, și de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, domnul Marius-Constantin Budăi, permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu”, mai transmite Ministerul muncii.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din cele două state au luat în considerare legislația actuală, aplicabilă pentru evitarea dublei contribuții de asigurări sociale a unui lucrător român sau american. Așadar, riscul ca acesta să fie supus unei scheme de asigurări sociale a fost anulat.

”Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată. Documentul se referă inclusiv la stabilirea legislației aplicabile pentru evitarea dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale”, mai adaugă oficialii români.

ADVERTISEMENT

Totodată, acordul prevede ca plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde e detașat lucrătorul să fie exceptată. Așadar, vor fi protejați atât muncitorii cât și angajatorii, totul pentru un bun mers al lucrurilor în acest sens.

În ceea ce privește detaşarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state, documentul prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați și clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât și angajatorii.

ADVERTISEMENT

Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea. După semnare, Acordul urmează să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României”, este concluzia comunicatului trimis de minister presei.

ADVERTISEMENT
Mădălin Ionescu, după ce a apărut la Măruță: „Cel mai penibil moment din...
Mădălin Ionescu, după ce a apărut la Măruță: „Cel mai penibil moment din televiziune”
”Nu am mai văzut așa ceva niciodată! Jur”. Trebuia să bată un penalty,...
”Nu am mai văzut așa ceva niciodată! Jur”. Trebuia să bată un penalty, dar gestul său a făcut înconjurul lumii VIDEO
Meseriile în care salariile din România au ajuns cât în Franţa sau Germania....
Meseriile în care salariile din România au ajuns cât în Franţa sau Germania. Atrag şi străini, care primesc chiar şi 7.000 de euro lunar
Sarah Dumitrescu, superba fiică a Anamariei Prodan, apariţie ca o adevărată sirenă. Decolteu...
Sarah Dumitrescu, superba fiică a Anamariei Prodan, apariţie ca o adevărată sirenă. Decolteu generos şi rochie mulată pe corp
Corina Caragea, cu un alt bărbat! În timp ce soţul ei locuieşte în...
Corina Caragea, cu un alt bărbat! În timp ce soţul ei locuieşte în Germania, ea...
SUA au recuperat „OZN-uri intacte și parțial intacte”. Dezvăluirile unui ofițer de informații....
SUA au recuperat „OZN-uri intacte și parțial intacte”. Dezvăluirile unui ofițer de informații. Adevărul iese la lumină
Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE...
Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE FOTO
„Aș fi făcut la fel ca Putin”. Ce a urmat după ce a...
„Aș fi făcut la fel ca Putin”. Ce a urmat după ce a salutat decizia preşedintelui rus de a invada Ucraina
Este cutremur în showbiz. Anamaria Prodan dă cărţile pe faţă despre împăcarea cu...
Este cutremur în showbiz. Anamaria Prodan dă cărţile pe faţă despre împăcarea cu Reghe: Laur mă va iubi mereu!
Cea mai detestată zodie. Nativii sunt „manipulatori”, „infideli” și „nesuferiți”, printre altele
Cea mai detestată zodie. Nativii sunt „manipulatori”, „infideli” și „nesuferiți”, printre altele
Reacția Regelui Charles când un turist din Oradea l-a sărutat pe obraji și...
Reacția Regelui Charles când un turist din Oradea l-a sărutat pe obraji și l-a îmbrățișat
DOLIU URIAȘ în televiziune: Horia BRENCIU...
DOLIU URIAȘ în televiziune: Horia BRENCIU...
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!