News

O nouă declarație neașteptată a lui Joe Biden: ”Armata SUA va apăra Taiwanul dacă ar fi invadat de China”. Casa Albă s-a grăbit să o nuanțeze

Joe Biden a declarat că SUA va folosi forța militară pentru a apăra Taiwanul dacă acesta ar fi atacat vreodată de China, renunțând la „ambiguitatea strategică” favorizată în mod tradițional de președinții americani.
23.05.2022 | 12:27
O noua declaratie neasteptata a lui Joe Biden Armata SUA va apara Taiwanul daca ar fi invadat de China Casa Alba sa grabit sa o nuanteze
Președintele american a făcut declarația în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul japonez Fumio Kishida Foto: Reuters
ADVERTISEMENT

Liderul de la Washington a repetat fără echivoc declarații pe care personalul său a încercat să le retracteze în trecut.

O nouă declarație neașteptată a lui Joe Biden

La o conferință de presă comună cu prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida în timpul unei vizite la Tokyo, Joe Biden a sugerat că ar fi dispus să meargă mai departe în numele Taiwanului decât a ajutat Ucraina, unde a oferit zeci de miliarde de dolari în arme, precum și asistență din partea serviciilor de informații pentru a ajuta la înfrângerea invadatorilor ruși, dar a refuzat să trimită trupe americane.

ADVERTISEMENT

„Nu ați vrut să vă implicați militar în conflictul din Ucraina din motive evidente”, i-a spus un reporter lui Biden. „Sunteți dispus să vă implicați militar pentru a apăra Taiwanul dacă e vorba de asta?”

„Da”, a răspuns categoric președintele american. „Acesta este angajamentul pe care mi l-am luat”, a spus mai Biden, adăugând că orice efort al Chinei de a folosi forța împotriva Taiwanului „nu ar fi potrivit”, relatează The New York Times.

ADVERTISEMENT

Un astfel de atac „va disloca întreaga regiune și va fi o altă acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”, a continuat Biden.

Declarația președintelui, oferită fără avertisment sau clarificări, i-a surprins pe câțiva membri ai propriei sale administrații care se aflau în sală și care nu se așteptau ca acesta să promite o asemenea hotărâre nedisimulată diplomatic.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere istoric, Statele Unite au avertizat China împotriva utilizării forței împotriva Taiwanului, rămânând în general vagi cu privire la cât de departe ar merge pentru a ajuta insula într-o astfel de circumstanță.

Politica One China, interpretări diferite la Washington și Beijing

Casa Albă a încercat rapid să nege că președintele a vrut să spună ceea ce părea să spună. „Așa cum a spus președintele, politica noastră nu s-a schimbat”, a spus Casa Albă într-o declarație trimisă în grabă reporterilor.

ADVERTISEMENT

„El a reiterat politica noastră One China și angajamentul nostru pentru pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan. El a reiterat, de asemenea, angajamentul nostru, în temeiul Legii privind relațiile cu Taiwan, de a oferi Taiwanului mijloacele militare pentru a se apăra.”

Washingtonul spune că aderă la „politica unei singure Chine” (One China n.r.), ceea ce înseamnă că are relații diplomatice formale doar cu guvernul de la Beijing, în timp ce menține discuții informale cu Taiwan.

Beijingul, între timp, consideră că „Principiul One China” înseamnă că China este o singură entitate care cuprinde toate teritoriile în litigiu, inclusiv Taiwan. Președintele Xi Jinping a promis anterior că va recâștiga controlul asupra Taiwanului – autoguvernat de după cel de-al Doilea Război Mondial – și nu a exclus să folosească forța pentru a face acest lucru.

Dar comentariile lui Biden au mers dincolo de simpla reiterare a faptului că Statele Unite vor oferi Taiwanului arme, deoarece întrebarea a fost pusă ca un contrast cu ceea ce a făcut el cu Ucraina. Președintele nu a făcut niciun efort pentru a califica ceea ce intenționa când a fost de acord că „se va implica militar”.

Biden a mai ignorat imprecizia practicată de predecesorii săi cu privire la China și Taiwan. În august anul trecut, liniștindu-i pe aliați după decizia sa de a abandona guvernul Afganistanului, el a promis că „vom răspunde” dacă va avea loc un atac împotriva unui coleg membru al NATO și apoi a adăugat: „la fel asupra Japoniei, la fel asupra Coreei de Sud, la fel asupra Taiwanului”.

Cu toate acestea, Taiwanului nu i s-au acordat niciodată de către SUA aceleași garanții de securitate ca cele primite de Japonia, Coreea de Sud sau aliații NATO ai Americii, așa că acel comentariu a fost văzut ca fiind semnificativ.

Biden a făcut și în trecut declarații similare

Două luni mai târziu, Joe Biden a fost întrebat în timpul unei dezbateri televizate dacă Statele Unite vor proteja Taiwanul de atacuri. „Da, ne-am luat angajamentul de a face asta”, a spus el. Acest lucru a declanșat, de asemenea, o luptă frenetică a Casei Albe pentru a reveni asupra observației sale, insistând că nu își schimbă politica de lungă durată.

Într-adevăr, președintele și-a făcut un obicei din a ignora precauțiile pe care personalul său ar prefera să le ia în confruntarea cu adversarii de peste mări. În martie, Biden a mers mai departe decât a mers administrația sa, numindu-l pe președintele rus Vladimir Putin criminal de război, ca răspuns la întrebarea unui reporter.

Doar o săptămână mai târziu, el a făcut furori când a pronunțat în mod nepotrivit o replică la sfârșitul unui discurs în Polonia în care a declarat că domnul Putin „nu poate rămâne la putere”.

Invazia rusă a Ucrainei a fost urmărită îndeaproape în Asia, indiferent de lecțiile pe care le-ar avea pentru ambiția de lungă durată a Chinei de a reîncorpora Taiwanul. Dacă Rusia ar fi reușit să cucerească Ucraina, țară care cândva făcea parte din imperiul său, unii s-au temut că va oferi un precedent periculos.

Cu toate acestea, eșecul Rusiei de a ocupa întreaga țară și răspunsul occidental unificat pot servi drept un steag roșu pentru o incursiune militară a Chinei.

Provocările Chinei la adresa Taiwanului

China, care a considerat Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale de mai bine de șapte decenii, a trimis 14 avioane în zona de apărare aeriană a insulei săptămâna trecută, chiar în ziua în care Biden a sosit în Asia, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, parte a unui tipar de incursiuni tot mai mari în ultimul an.

Taiwanul a trimis avioane de luptă ca răspuns, dar nu a fost raportat niciun conflict direct.

Fumio Kishida, care a vorbit în termeni duri despre China în timpul conferinței de presă, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un conflict în stil ucrainean asupra Taiwanului. Orice „încercare unilaterală de a schimba status quo-ul prin forță, cum ar fi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei de data aceasta, nu ar trebui să fie niciodată tolerată în Indo-Pacific”, a spus el.

Cu toate acestea, el a rămas la politica tradițională și a susținut, înainte de comentariile președintelui, că politica SUA-Japonia pe insulă este încă aceeași. „Poziția de bază a celor două țări cu privire la Taiwan rămâne neschimbată”, a spus el.

ADVERTISEMENT
Tags: