News

O nouă descoperire care schimbă tot ce știam despre coronavirus. Provoacă leziuni ireversibile

24.04.2020 | 12:43
O nouă descoperire care schimbă tot ce știam despre coronavirus. Provoacă leziuni ireversibile
O nouă descoperire care schimbă tot ce știam despre coronavirus a fost făcută publică într-un studiu de cercetătorii elvețieni din Zurich. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O nouă descoperire care schimbă tot ce știam despre coronavirus a fost făcută publică într-un studiu de cercetătorii elvețieni din Zurich.

O nouă descoperire care schimbă tot ce știam despre coronavirus

Conform news.ro, care citează La Libre, oamenii de știință au făcut o nouă descoperire și anunță că noul tip de coronavirus este mai mult decât o pneumonie și este o inflamare vasculară sistemică.

ADVERTISEMENT

Spitalul Universitar din Zurich precizează că primii pacienți prezentau mai ales pneumonii dificil de tratat, dar apoi au apărut din ce în ce mai multe cazuri de tulburări cardio-vasculare şi de cedare a mai multor organe fără legătură cu pneumonia.

Echipa condusă de Zsuzsanna Varga a examinat la microscop mostre de ţesut de la pacienţii decedaţi şi a constatat că inflamarea a ajuns la endoteliu – peretele interior al vaselor de sânge – de la diferite organe.

ADVERTISEMENT

”Maladia Covid-19 poate afecta vasele sanguine din toate organele”

În endoteliu, virusul SARS-CoV-2 provoacă moartea celulelor, apoi afectează ţesuturile şi organele. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că virusul atacă sistemul imunitar nu prin plămâni, ci direct prin receptorii ACE2 prezenţi în endoteliu.

”Maladia Covid-19 poate afecta vasele sanguine din toate organele”, a declarat Frank Ruschitzka, director al Clinicii de Cardiologie de la spitalul din Zurich, sugerând denumirea de ”Covid-endotelită”.

Este vorba despre o inflamaţie sistemică a vaselor sanguine care pot afecta inima, creierul, plămânii, rinichii sau chiar tubul digestiv. Aceasta provoacă grave tulburări ale circulaţiei sanguine care poate dăuna inimii sau provoacă embolii pulmonare, chiar să blocheze vasele de sânge în creier sau în sistemul gastro-intestinal.

ADVERTISEMENT

Dacă endoteliul de la tinerii pacienţi se apără bine, nu este cazul celui de la grupele de risc care suferă de hipertensiune, de diabet sau de boli cardio-vasculare, a căror caracteristică este o funcţie endotelială redusă.

La nivel terapeutic, asta înseamnă că trebuie împiedicată multiplicarea virusului şi în acelaşi timp trebuie protejat şi stabilizat sistemul vascular al pacienţilor, a concluzionat Frank Ruschitzka.

Deși boala lovește crunt plămânii pacienților, același lucru se întâmplă și cu rinichii sau inima oamenilor. Mai mult, medicii au remarcat un număr foarte mare de cheaguri de sânge la mulți dintre pacienți.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri