News

O nouă disciplină, introdusă în programa şcolară. Ce materie ar putea studia elevii de liceu

O nouă disciplină va fi introdusă în programa școlară, legea fiind susținută de către un deputat care spune că va ajuta la combaterea extremismului. Introducerea materiei istoriei evreilor și a Holocaustului vizează însușirea de informații despre istoria, cultura și tradițiile evreilor din România.
03.11.2021 | 16:54
O noua disciplina introdusa in programa scolara Ce materie ar putea studia elevii de liceu
ADVERTISEMENT

Plenul Camerei Deputaților a avizat, miercuri, favorabil proiectul legislativ cu privire la unele măsuri privind studierea istoriei evreilor și a Holocaustului, care are în vedere introducerea în programele-cadru ale învățământului liceal și profesional a unei materii școlare pe această temă.

Deputații au adoptat deja legea disciplinei istoriei evreilor și a Holocaustului

Propunerea specifică modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 și a Legii nr.174/2019 cu privire la constituirea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România.

ADVERTISEMENT

Aceste intervenții de ordin legislativ au ca scop să includă materia școlară “Istoria evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru pentru învățământul liceal și profesional, în cadrul trunchiului comun de curriculum, precum și pentru instituirea și premierea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România.

Au fost exprimate 270 de voturi în favoarea sa, 8 voturi împotrivă, 25 de abțineri, iar 3 deputați nu au votat. Legea a fost propusă de către Federația Comunităților Evreiești din România, iar unul dintre inițiatori este Silviu Vexler, deputat din 2016.

ADVERTISEMENT

Silviu Vexler: Disciplina va ajuta pentru a contracara intoleranţa şi extremismul

„Cultivarea memoriei, învăţarea toleranţei ca exerciţiu de sinceritate şi ca formă de asumare a propriei identităţi nu pot fi desăvârşite fără asumarea trecutului şi fără învăţarea cunoaşterii şi a recunoaşterii”, specifică Silviu Vexler, deputatul care a inițiat respectiva propunere legislativă.

„În paralel cu toate măsurile legislative şi instituţionale care au fost adoptate anul trecut, un cadru educaţional prin care tinerii să cunoască şi să înţeleagă ceea ce s-a întâmplat în trecut, ca parte a formării lor ca cetăţeni, are un rol cu totul special şi fundamental”, precizează deputatul.

ADVERTISEMENT

„Educaţia şi înţelegerea sunt cele mai bune arme pentru a cultiva democraţia şi libertatea, pentru a contracara intoleranţa şi extremismul”, a mai zis Silviu Vexler, cel care a amintit, totodată, de memoria Dr. Aurel Vainer, președintele de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), care a încetat din viață recent.

Vexler: Trebuie să recunoaștem contribuția evreilor la modernizarea României

În opinia lui Vexler, odată cu implementarea acestei noi materii școlare se vizează însușirea de informații și perspective inedite privind istoria, cultura și obiceiurile comunităților evreiești din România. Precum și contribuția acestei minorități naționale la dezvoltarea și modernizarea României de-a lungul anilor, dar și la înțelegerea istoriei Holocaustului în România.

ADVERTISEMENT

„În acelaşi timp, proiectul are şi o dimensiune morală suplimentară – instituirea şi acordarea Premiului Constantin Caragea, un gest simbolic cu o puternică încărcătură morală. Premiul reprezintă o formă de recunoaştere directă, de încurajare şi apreciere pentru acele persoane instituţii sau ONG-uri care desfăşoară cu merite speciale o activitate esenţială pentru întreaga societate din ţara noastră”, susține Silviu Vexler.

„În acest mod, astăzi onorăm şi memoria celui care a fost Constantin Caragea, diplomat român din perioada Holocaustului, recunoscut ca drept între popoare. Datorită acţiunilor sale, zeci de mii de evrei au fost salvaţi în cele mai negre clipe ale istoriei”, a adăugat deputatul.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege, care urmează să fie supus aprobării de către Senat. Dacă senatorii vor vota proiectul de lege acesta va merge către promulgare la Cotroceni.

ADVERTISEMENT