Franța a anunțat că a testat cu succes prima dronă kamikaze Colibri. Primele arme de acest tip vor merge la armata ucraineană, după care vor fi livrate armatei franceze, potrivit ministrului Forțelor Armate.
Ministrul Forțelor Armate a anunțat că prima dronă kamikaze, numită Colibri, a fost deja testată, iar operațiunea s-a finalizat cu succes. Mândru de noile arme, acesta a precizat că este un moment important pentru armată.
„Ne-am recâştigat suveranitatea în acest segment-cheie pentru forţele noastre armate în mai puţin de doi ani”, a declarat Sébastien Lecornu, ministrul Forțelor Armate, potrivit lefigaro.fr.
Primele 100 de drone de acest tip, care sunt 100% franțuzești, vor fi livrate armatei Ucrainei „în următoarele câteva săptămâni”. Mai apoi, ele vor fi livrate armatei franceze, conform publicației.
Această dronă kamikaze Colibri acționează pe o distanță de 5 kilometri, pe vehicule ușoare. Are precizie metrică și are o autonomie de 45 de minute. Arma a fost proiectată și fabricată de grupul franco-german de armament KNDS și de producătorul francez de drone Delair, pentru mai puțin de 20.000 de euro bucata.
Lecornu a precizat faptul că aceste drone au fost comandate în martie 2023, însă proiectul a fost întârziat din cauza livrărilor către Ucraina, care erau planificate pentru vara anului 2024.
Încă din anul 2021, Comandamentul francez pentru Operațiuni Speciale (COS) și-a exprimat dorința de a le avea, iar un an mai târziu, Agenția pentru Inovare în Apărare (DIA) a lansat procedura, potrivit sursei citate.
Mai departe, au fost selectate două proiecte, adică cel testat acum, Colibri și încă unul numit Larinae. Larinae a fost încredințat grupului franco-german, KNDS, producătorului de rachete MBDA, dar și producătorului de drone Novadem.
Modelul KNDS, conceput în colaborare cu EOS Tehnologie și TRAAK, va avea o rază de acțiune de la 80 până la 120 de kilometri și o autonomie de trei ore. Va fi capabil să facă față tuturor amenințărilor blindate prin neutralizarea sistemelor lor de protecție.
„Dronele kamikaze sunt absolut fundamentale pentru desfăşurarea operaţiunilor”, a susținut Sébastien Lecornu, în cursul unei vizite la atelierele Delair din Toulouse, din luna martie.