Evoluția digitalizării accelerate, pe măsură ce tehnologia progresează, infractorii cibernetici își perfecționează constant strategiile de atac. O nouă metodă inventată îi lasă pe români fără bani sau alte date importante din telefon.
Această schemă recentă de fraudare, denumită „smishing”, utilizează mesaje SMS aparent inofensive pentru a obține acces la informații personale sau financiare ale utilizatorilor.
Noua tehnică implică trimiterea unui mesaj care pare să provină de la o persoană cunoscută, conform Observator. De exemplu, mesajul ar putea suna astfel: „Bună, îți mai aduci aminte de mine? Mi-e dor de timpul petrecut împreună”, se arată în mesaj.
La finalul textului este inclus un link care, dacă este accesat, permite atacatorilor să preia controlul asupra informațiilor din telefonul victimei, inclusiv date personale și bancare.
Specialiștii avertizează că aceste atacuri funcționează prin manipularea emoțională a utilizatorului și îndeamnă la prudență. Este esențial să nu accesați link-uri necunoscute sau suspecte și să analizați cu atenție mesajele primite, mai ales dacă provin de la persoane necunoscute sau au un conținut ambiguu, mai arată sursa citată.
Conform unui studiu realizat de Mobile Ecosystem Forum (MEF), în 2023, aproape 39% dintre utilizatorii globali au fost ținta unei tentative de fraudă prin SMS.
Aceste escrocherii se concentrează în principal pe sectoare precum cel bancar, serviciile de curierat și telecomunicațiile. Smishing-ul, asemănător phishing-ului, folosește SMS-uri în loc de e-mailuri pentru a atrage victimele către site-uri false.
Aceste pagini sunt special concepute pentru a colecta date sensibile, cum ar fi informațiile cardurilor bancare sau detaliile de autentificare ale conturilor, scrie Observator.
De asemenea, în alte situații, victimele sunt păcălite să descarce aplicații malițioase care infectează dispozitivele mobile, punând în pericol securitatea datelor stocate.
Concluzia este simplă: prudența și verificarea atentă a mesajelor primite sunt primele linii de apărare împotriva acestui tip de atacuri cibernetice.