News

O nouă explozie în apropierea aeroportului din Kabul. SUA au interceptat mai multe rachete. ISIS-K a revendicat atacul. Update

În apropierea aeroportului din Kabul a avut loc explozia unei rachete care a avut ca țintă un vehicul al militanților din ISIS-K. În replică mai multe rachete au fost trase asupra aeroportului. Acestea au fost interceptate de sistemul american antirachetă.x
30.08.2021 | 16:52
O noua explozie in apropierea aeroportului din Kabul SUA au interceptat mai multe rachete ISISK a revendicat atacul Update
ADVERTISEMENT
30-08-2021
13:51

Statul Islamic a revendicat atacul cu rachete

Filiala afgană a Statului Islamic (IS) declară că s-a aflat luni în spatele unei tentative de atac cu rachetă asupra aeroportului din Kabul.

Statul Islamic Provincia Khorasan – cunoscută sub numele de IS-K – a declarat pe canalele sale de socializare că atacul a fost „reușit”, dar oficialii au spus că cele cinci rachete au fost interceptate.

SUA avertizase anterior că IS-K ar putea încerca atacuri cu rachete asupra aeroportului înainte de o retragere planificată la 31 august.

IS-K și-a revendicat, de asemenea, joi un atentat sinucigaș la aeroport, care a ucis peste 170 de civili afgani și 13 membri ai armatei SUA.

30-08-2021
07:34

SUA au interceptat mai multe rachete lansate asupra aeroportului din Kabul

Mai multe rachete au fost lansate către aeroportul internațional din Kabul și ar fi fost interceptate de un sistem american de apărare antirachetă. Casa Albă a confirmat atacul, dar a declarat că evacuările în curs vor continua.

Incidentul vine la o zi după ce un atac cu dronă din SUA a zădărnicit ceea ce oficialii au spus că este un alt atac asupra aeroportului.

SUA intenționează să își retragă trupele și să finalizeze evacuările din Afganistan până marți.

Luni dimineață, mass-media afgană a raportat că cinci rachete au fost lansate dintr-o mașină, zburând peste Kabul către aeroport.

Un oficial american a declarat că sistemul lor de apărare antirachetă a interceptat rachetele.

Filmările făcute publice au arătat fum pe acoperișurile din Kabul și ceea ce părea a fi o mașină în flăcări pe o stradă.

Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden a fost informat despre atacul cu rachete.

Nu s-au raportat victime din SUA sau afgani până acum de la incidentul de luni.

În mod separat, Pentagonul investighează rapoarte despre victimele civile în urma atacului cu dronă de duminică. Oficialii spun că o mașină a fost aruncată în aer și a ucis o persoană.

Dar armata SUA a recunoscut că exploziile puternice ulterioare – despre care au spus că sunt rezultatul explozivilor din interiorul mașinii – ar fi putut provoca victime suplimentare.

Presa americană au raportat că nouă membri din aceeași familie au fost uciși în atacul cu dronă, inclusiv copii.

29-08-2021
15:17

Atac cu drona asupra unei mașini-capcană

Potrivit Reuters, armata americană a folosit o dronă pentru a distruge un atentator sinucigaș care se afla într-o mașină care se îndrepta către aeroport. 

Un oficial american a precizat că drona a fost pilotată din afara Afganistanului, iar exploziile care au urmat atacului cu rachetă au arătat că ținta purta „o cantitate substanțială de material exploziv”.

Forțele americane au lansat un atac asuupra unei ținte din Kabul cu scopul de a distruge o mașină care ar fi putut fi folosită pentru un atac sinugaș la aeroport, au declarat oficiali ai Statelor Unite, citați de agenția Reuters.

Respectivii oficiali, rămași anonimi, au spus că atacul a țintit persoane suspectat că sunt membri ai organizației din Khorassan a ISIS.

ADVERTISEMENT

Mai mulți martori au relatat că a avut loc o explozie în apropierea aeroportului din Kabul, iar înregistrări video prezintă fum negru care se ridică de deasupra unei case. Deocamdată nu sunt informații legate de victimă atacului.

Racheta a distrus o casă la nord de aeroport

Doi martori susțin că explozia a părut a fi cauzată de o rachetă care a lovit o casă într-o zonă aflată la nord de aeroport, însă informația nu a fost confirmată încă.

ADVERTISEMENT

Explozia de la Kabul survine la scurtă vreme după ce președintele american Joe Biden a avertizat că riscul unui alt atac asupra aeroportului  din capitala afgană este foarte ridicat.

Totodată, președintele Biden a precizat că vor continua represaliile împotriva celor care au comis atacul terorist de joi, soldat cu moartea a circa 170 de persoane.

ADVERTISEMENT

Vom continua să-i vânăm pe cei implicați în acest atac odios și îi vom face să plătească”, a spus Joe Biden.

Forțele americane trebuie să părăsească Afganistanul până 31 august, conform înțelegerii încheiate anterior cu talibanii, care au preluat controlul asupra capitalei Kabul pe 15 august. Până atunci, continuă evacuarea civililor afgani care au colaborat anterior cu forțele SUA.

ADVERTISEMENT
Tags: