O nouă înșelătorie a ajuns în România. Sunt persoane care pot fi păcălite doar pe Facebook. Tocmai din acest motiv, autoritățile au tras un semnal de alarmă. Cum ne putem proteja?
Noua înșelătorie este una cu mult mai practică. Mai mult de atât, unii utilizatori s-ar putea ca nici măcar să nu își dea seama de ea. Totuși, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) ne spune ce trebuie să știm.
Cum funcționează noua înșelătorie? În timp ce stai pe Facebook poți vedea anumite link-uri interesante. Îți atrag atenția, iar mai apoi dai click pe ele și ești redirecționat către anumite site-uri frauduloase, ori articole sau clipuri video.
Un astfel de caz de de înșelătorie a fost deja raportat. Atacatorii compuneau mesaje false, cel mai ”căutat” subiect fiind ”accidentele”. Mai apoi, utilizatorii dau click pe link, din curiozitate și ajung pe YouTube.
”Un astfel de caz a fost prezentat săptămâna trecută de către CyberM.ro: atacatorii se foloseau de conturi compromise pentru a lansa mesaje false cu un caracter tragic, în care anunțau moartea anumitor persoane în urma unor accidente.
Ținta principala a atacatorilor era, evident, stârnirea curiozității sau panicarea utilizatorilor pentru a face click pe link, cu scopul de a afla mai multe detalii. La o primă analiză, utilizatori din România care accesau acel link erau redirecționați către un clip pe Youtube, ceea ce arată ca un #hoax.
Este însă posibil ca în alte cazuri similare utilizatorul să fie redirecționat către conținut malițios”, au transmis reprezentanții DNSC, înr-o postare pe Facebook.
Ce recomandări au cei de la DNSC pentru a ne putea proteja de această înșelătorie? În primul rând orice informație de pe Facebook trebuie analizată atent. Mai apoi, postările cu pricina trebuie raportate, pentru SCAM sau SPAM.
Totodată, sursa citată le recomandă românilor să evite să acceseze link-uri cu conținut alarmant. Iar asta e valabil și în cazul în care conținutul e distribuit de persoane cunoscute.
DNSC mai face un apel la evitarea instalării de programe sau de aplicații fără recenzii. De asemenea, ar fi bine să nu ne abonăm la orice tip de serviciu și să oferim date personale, dar și cele de pe card.