News

O nouă înșelătorie online. Infractorii se folosesc de identitatea Poștei Române pentru a păcăli cetățenii

Înșelătorie online în numele Poștei Române. Cum sunt păcăliți cetățenii și ce avertisment a transmis compania de stat în această privință.
14.03.2023 | 23:20
O noua inselatorie online Infractorii se folosesc de identitatea Postei Romane pentru a pacali cetatenii
Tentative online de înșelătorie în numele Poștei Române. Cum sunt păcăliți cetățenii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O nouă înșelătorie online care se folosește de numele unei importante instituții a fost raportată în România. Infractorii ar utiliza identitatea Poștei Române pentru a păcăli cetățenii.

Tentative online de înșelătorie în numele Poștei Române. Cum sunt păcăliți cetățenii și avertismentul companiei

Într-un comunicat emis marți, 14 martie 2023, Compania Națională Poşta Română a anunțat că a fost ţinta unor campanii online înşelătoare în ultimele zile. Mai mulți cetățeni au primit, prin SMS sau prin e-mail, un link dubios.

ADVERTISEMENT

Oamenilor li s-a cerut să finalizeze o plată, pentru a li se confirma expedierea unui colet. Compania avertizează că accesarea linkului respectiv permite atacatorilor să colecteze datele bancare, cu scopul de a sustrage bani din conturile acestora.

”Clienți ai noștri ne-au informat că au primit e-mailuri de tip phishing, care conțin fișiere .zip. Compania Națională Poșta Română comunică doar prin intermediul adreselor oficiale de e-mail: suportclienti@posta-romana.ro, noreplay@posta-romana.ro.

ADVERTISEMENT

Poșta Română nu transmite fișiere de tip .zip și nu solicită clienților să furnizeze date cu caracter personal, informații bancare confidențiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN și nici efectuarea de plăți online ale unor taxe vamale!”, se arată în comunicat.

Instituția are și un sfat extrem de important de transmis pentru clienții săi. ”Dacă primiți mesaje cu astfel de solicitări, vă îndemnăm să nu le deschideți și să nu accesați niciunul din linkurile prezente în mesaj”.

ADVERTISEMENT

Atacatorii s-au folosit de identitatea Poștei Române și în 2022

Nu este prima oară în ultimele luni când infractorii cibernetici se folosesc de identitatea Poștei Române. În ianuarie 2022, Dispeceratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertiza în legătură cu o serie de atacuri informatice. Acestea se foloseau de identitatea vizuală a Companiei Naţionale Poşta Română.

După ce am observat atacuri de tip #phishing / #scam care utilizau imaginea unor firme de curierat, atacatorii au început din nou să se folosească de identitatea vizuală a Companiei Naţionale Poşta Română”, semnalau reprezentanţii DNSC într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

ADVERTISEMENT

Scenariul propus de atacatori era unul clasic. Clientul era anunţat prin SMS sau prin e-mail despre faptul că urmează să primească un colet. Ulterior, pentru a urmări expediţia trebuie să dea click pe un link.

Linkurile erau redirecționate către site-uri de phishing. Aici, oamenii erau îndemnaţi să introducă date sensibile, care ulterior ajungeau în posesia atacatorilor, mai explicau cei de la DNSC.

ADVERTISEMENT