News

O nouă înșelătorie pe WhatsApp. Cum sunt păcăliți românii înainte de anul nou 2021

30.12.2020 | 09:43
O noua inselatorie pe WhatsApp Cum sunt pacaliti romanii inainte de anul nou 2021
ADVERTISEMENT

Autoritățile îi avertizează pe români că hackerii se folosesc din nou de WhatsApp pentru a fura date, fotografii și videoclipuri din telefon.

Virusul „codului WhatsApp” e nemilos cu cei care îl accesează, și apare mereu în preajma sărbătorilor de iarnă, în special de Anul Nou.

ADVERTISEMENT

Conform Stiripesurse, virusul este de fapt un mesaj cu un cod din șase cifre pe care multă lume îl primește în această perioadă fără să realizeze că este vorba de o înșelătorie de proporții.

Hackerii iau cu asalt WhatsApp în perioada de sărbători

Înșelătoria este o modalitate foarte rapidă și ușoară pentru hackerii care vor să preia controlul telefonului de pe care a fost accesat acel cod.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează, însă, întreaga schemă? Victima primește un mesaj cu un cod din șase cifre, care pare că a fost trimis de WhatsApp, însă în spate se află un hacker care așteaptă în liniște momentul în care va prelua controlul aplicației, pe fondul naivității oamenilor.

Următorul pas: utilizatorul primește un mesaj de la un număr necunoscut, însă expeditorul are fotografia unui cunoscut, pentru a face capcana mai credibilă.

ADVERTISEMENT

Mai mult, textul pare autentic: „Bună, ți-am trimis un cod din greșeală, ai putea să-l trimiți înapoi?”. Oamenii de bună credință vor trimite codul înapoi, moment în care își vor pierde controlul asupra telefonului.

Sute de oameni cad în această capcană în fiecare an, inclusiv senatorul italian Gianpietro Maffoni, conform Agenției ANSA. Perioada sărbătorilor de iarnă este prolifică pentru acest tip de înșelătorie pentru că oamenii primesc oricum zeci de mesaje de felicitare și sunt mai neatenți.

ADVERTISEMENT

Ce pot face, însă, oamenii care nu vor să fie înșelați? În primul rând să nu răspundă niciodată la astfel de mesaje. Dacă, totuși, cineva a căzut în capcană, este recomandat să contacteze WhatsApp și, în cazuri extreme, să își dezactiveze contul.

ADVERTISEMENT