News

O nouă lege controversată în România. Copiii ar putea fi obligați să își întrețină părinții. Iată în ce condiții

04.07.2019 | 10:43
O noua lege controversata in Romania Copiii ar putea fi obligati sa isi intretina parintii Iata in ce conditii

PSD a introdus un proiect de lege prin care copiii vor fi obligați să le plătească părinților pensie de întreținere la bătrânețe. Proiectul celor 77 de parlamentari numit „Legea recunoștinței între generații” prevede obligativitatea copiilor apți de muncă de a-și întreține ”părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material”.

PSD a depus la Camera Deputaților un proiect de lege controversat

77 de parlamentari din cadrul PSD au depus la Camera Deputaților un proiect de lege care prevede ca urmașii să-și întrețină părinții la bătrânețe. Proiectul a fost prezentat la Senat și apoi în Biroul Permanent pe 1 iulie. Printre semnatarii săi se numără: ministrul Muncii – Marius Budăi, ministrul Economiei – Nicolae Bădălău, predecesorul său – Dănuț Andrușcă, Eugen Nicolicea și Florin Iordache.

Inițiatorii proiectului spun că noul Cod Civil prevede deja pensia de întreținere, dar nu exista o prevedere expresă care să oblige copiii să-și întrețină părinții. Acum aliniatul 2 din articolul 7 al proiectului de lege introduce obligativitatea ”copiilor majori de a-și întreține părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material”. În situația în care nu există un contract între copii și părinți, judecătorii pot fixa o sumă de până la 20% din veniturile lunare ale copiilor pentru sprijinul părinților aflați în dificultate. Cuantumul acestei pensii de întreținere se stabilește de către instanță având în vedere ”starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante”, conform potențialului act legislativ.

„Dacă nu există un contract scris ori testament privind întreținerea părinților inapți de muncă sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea la rezolvare pe judecătorească fiind ultima soluție de urmat”, se specifică în proiectul de lege.

Cei care nu respectă legea propusă de PSD riscă amendă sau chiar închisoare
77 de parlamentari, majoritatea din PSD, au propus un proiect în care copiii să aibă grijă de părinți la bătrânețe. Sursa foto: 5-minute.ro

Copiii care nu au grijă de părinții lor la bătrânețe pot face închisoare

„Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, îndreptățite, potrivit legii, nu poate depăși o cincime din venitul lunar al celui obligat, astfel încât să nu fie periclitată situația materială a celor obligați să contribuie la întreținerea părinților”, se mai arată în proiect, conform libertatea.ro.

Neîndeplinirea acestei legi atrage cu sine și pedepse. Copiii care nu au grijă de părinții lor vor putea fi pedepsiți cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În situația în care copiii nu plătesc timp de două luni pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani.