News

O nouă lege dă peste cap orânduirea țăranilor. Porcii nu vor mai putea fi hrăniți cu resturi alimentare

06.07.2020 | 22:10
O noua lege da peste cap oranduirea taranilor Porcii nu vor mai putea fi hraniti cu resturi alimentare
ADVERTISEMENT

Țăranii nu vor mai avea voie să-și hrănească porcii cu resturi alimentare, în urma unui proiect legislativ care ar putea trece de Parlament.

Autoritatea Național Sanitar Veterinară vrea să schimbe radical modul în care sunt crescuți porcii în România.

ADVERTISEMENT

Potrivit proiectului de lege care va ajunge în Parlament, țăranii vor fi restricționați la un număr de maximum 5 porci pe gospodărie.

Porcii nu vor mai putea fi hrăniți cu resturi alimentare, doar cu mâncare specială

De asemenea, porcii vor fi hrăniți doar cu mâncare specială, în timp ce oamenii nu vor mai putea intra în coteț fără echipament special de protecție.

ADVERTISEMENT

Conform Pro TV, Ilie Chiver locuiește în satul Satu Nou de Sus din Maramureș, și are în gospodărie o scroafă și cinci purceluși pe care îi hrănește cu resturi alimentare și cereale.

Potrivit noii legi, acest meniu va trebui schimbat, pentru că animalele nu vor mai putea fi hrănite cu resturi alimentare din gospodărie.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Ilie Chiver trebuie să se obișnuiască cu gândul că în coteț la porci va intra doar cu echipament special de protecție.

Pentru consum, bărbatul poate păstra maximum 5 porci. Dacă vrea să-i vândă, are nevoie de autorizație. Țăranilor le va fi interzis să-și plimbe porcii prin gospodărie și să îi lase liberi pe lângă bălți sau pe lângă alte animale.

ADVERTISEMENT

România are în prezent 250 de focare de pestă porcină în peste 28 de județe, astfel că autoritățile au decis să ia măsuri radicale pentru a îmbunătăți situația.

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.

Peste 500.000 de porci au fost sacrificați din cauza pestei porcine în 2019. „Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, își justificau reprezentanţii ANSVSA demersul.

ADVERTISEMENT