News

O nouă lege împotriva ambroziei, la Parlament. Sunt prevăzute amenzi usturătoare pentru cei care nu distrug planta

05.06.2020 | 18:46
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari USR a depus la Parlament un proiect de lege menit să stârpească ambrozia, o buruiană care poate provoca alergii severe și chiar astm. O lege similară a fost adoptată în 2018, însă inițiatorii susțin că s-a dovedit ineficientă. Aceștia propun sancțiuni atât pentru cei care trebuie să vecheze la aplicarea măsurilor de stârpire a ambroziei, cât și pentru proprietarii terenurilor care nu  fac acest lucru.

Doar 10 amenzi acordate în baza legii actuale împotriva ambroziei

Potrivit legislației actuale responsabilitatea de a elimina ambrozia, conform Legii nr. 62/2018, se află exclusiv în sarcina proprietarilor sau detinătorilor de terenuri, administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații şi ai bazinelor piscicole, neîndeplinirea acestei obligații fiind urmată de sancțiuni contravenționale.

ADVERTISEMENT

Cadrul legal existent nu reglementează însă posibilitatea de intervenție asupra terenurilor private în cazul nerespectării deținătorilor a obligațiilor legale. Astfel, aplicarea unor amenzi (în cazul în care se aplică) devine un instrument insuficient, care nu atinge scopul final, acela de a distruge buruiana”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

În plus, autoritățile locale și județene nu au reușit să identifice terenurile năpădite de buruieni din cauza personalului insuficient, lucru demonstrat și de faptul că, până acum, s-au aplicat doar 10 amenzi, în cuantum de 11.700 de lei.

ADVERTISEMENT

În consecință, noul proiect va pune pe umerii primăriilor responsabilitatea de a identifica terenurile îmburuienate cu ambrozie și de a veghea la distrugerea acestei plante. Astfel, comisiile înființate la nivel local vor trebui să someze proprietarii respectivelor terenuri să distrugă planta și chiar să intervină pe acele parcele, dacă proprietarii nu-și îndeplinesc obligația legală.

Intervenții fără acordul proprietarului  pentru stârpirea ambroziei

În acest din urmă caz, intervenția va fi făcută cu ajutorul poliției și jadarmeriei, fără acordul proprietarului, dacă acesta nu se conformează în 10 zile de la primirea somației.

ADVERTISEMENT

Intervenția autorităților locale și a poliției trebuie să se facă în cel mult 10 zile de la expirarea termenului  din somație. Cheltuielile ocazionate de intervenţia autorităților locale pentru distrugerea ambroziei vor fi recuperate de la deţinători, în termen de 30 de zile de la intervenţie, printr-o notificare transmisă de unitatea administrativ-teritorială.

Având în vedere că sumele angajate de unităţile administrativ-teritoriale provin din fonduri publice, acestea constituie creanţe fiscale. Dacă însă în acest interval de timp deţinătorul nu achită suma respectivă, suma de recuperat constituie obligaţie fiscală, urmând a fi recuperate de către organele fiscale competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”, precizează inițiatorii.

ADVERTISEMENT

Persoanele fizice cu venituri mici care au terenuri cu ambrozie ”pot notifica unitatea administrativ-teritorială, în termen de 10 zile de la comunicarea somaţiei (…), în vederea solicitării intervenţiei unităţii administrativ-teritoriale pentru distrugerea buruienii ambrozia, precum şi a solicitării unei facilităţi fiscale pentru stingerea totală sau  parţială a obligaţiilor, în condiţiile legii”, prevede articolul 25, alin. 2 din proiectul de lege.

La capitolul sancțiuni sunt prevăzute amenzi între 500 și 10.000 de lei pentru proprietarii care nu distrug ambrozia după somațiile primite și amenzi între 500 și 2.000 de lei pentru cei care nu permit accesul liber pentru identificarea terenurilor infestate.

De asemenea, primarii sau președinții de consilii județene care nu-și îndeplinesc atribuțiile ce le revin în combaterea ambroziei  pot fi sancționați cu amenzi între 1.000 și 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT