News

O nouă linie de cale ferată în România. Va lega două orașe importante, iar trenul va circula cu 160 km/h

Ministrul transporturilor Sorin Grindeanu este extrem de activ în ultima perioadă și anunță că va inaugura o cale ferată unde se va circula cu 160 km/h.
06.06.2024 | 08:00
O noua linie de cale ferata in Romania Va lega doua orase importante iar trenul va circula cu 160 kmh
O nouă linie de cale ferată în România. Va lega două orașe importante, iar trenul va circula cu 160 km/h
ADVERTISEMENT

Sorin Grindeanu vorbește despre tronsonul de cale ferată care leagă Curtici și Sighișoara. În teorie, aici va ajunge primul tren Alstom care poate să circule chiar și cu 160 km/h. Acest lucru va fi posibil după ce linia va fi reabilitată și ”modernizată complet”. Așadar, o distanță de peste 380 de kilometri care ar trebui parcursă în puțin peste două ore.

O nouă linie de cale ferată va lega două orașe importante, iar trenul va circula cu 160 km/h

“Până la sfârşitul acestui an, de la Curtici până la Sighişoara se va circula pe o linie reabilitată, modernizată complet, care va permite viteza de 160 kilometri la oră”, a declarat Sorin Grindeanu. Cu toate acestea, nu la fel de optimist s-a arătat Sorin Grindeanu când a vorbit despre tronsonul dintre Sighișoara și Brașov.

ADVERTISEMENT

“Acolo au început acele săpături la cele două tunele între Caţa şi Apaţa. Au fost aduse cele două TBM-uri, acele maşinării mari care sfredelesc munţii. Mai trebuie să vină încă două. Acolo sunt în întârziere domnii de la acea companie. Am fost în urmă cu vreo cinci luni, o să merg şi în perioada următoare.

Nu aş vrea să dau un termen, pentru că am evitat tot timpul când cei cu care am discutat nu au fost serioşi. O spun deschis, acel proiect are în acest moment un constructor care nu e serios şi să îmi iau eu angajamente în faţa oamenilor fără să am în spate un constructor serios, am evitat”, a explicat ministrul Grindeanu, coform Știri pe surse.

ADVERTISEMENT

În 2023, Sorin Grindeanu solicita conducerii CFR Intrastructură să se asigure că lucrările de reabilitare pe linia de cale ferată Apața-Cața să fie finalizate până la finele anului 2024. Asta, în contextul în care experții au remarcat un progres foarte lent pe acest șantier. Totodată, Sorin Grindeanu vorbea despre noul terminal multimodal de la Aiud.

România a comandat 37 de trenuri moderne Alstom Coradia Stream

“Progres extrem de slab pe şantierul liniei de cale ferată Apaţa-Caţa (28,2 km), parte a Coridorului feroviar Rin- Dunăre. Contractul, semnat în anul 2020, a ajuns la doar 17,5% progres fizic şi în continuare se prefigurează întârzieri. Am solicitat conducerii CFR Infrastructură să ia toate măsurile necesare pentru ca lucrările de reabilitare să se finalizeze la sfârşitul anului viitor (2024).

ADVERTISEMENT

În cazul în care situaţia nu se îmbunătăţeşte, mă aştept să fie aplicate sancţiuni contractuale dure”, transmitea Sorin Grindeanu pe Facebook, în august 2023. Cât despre noul terminal multimodal de la Aiud, o investiție de 21 de milioane de euro, inaugurat în mai de compania Dubai Port World, acesta va conecta producătorii și exportatorii din zona Transilvaniei de Marea Neagră, Marea Nordului și Marea Adriatică.

ADVERTISEMENT

Va exista, de asemenea, o legătură directă cu restul Europei, prin transport pe cale ferată. În speranța că va revitaliza transportul feroviar, țara noastră a comandat 37 de trenuri noi Alstom Coradia Stream. Acestea pot circula chiar și cu 200 kilometri pe oră, însă momentan infrastructura țării noastre nu permite acest lucru.

Statistic, în țara noastră trenurile circulă cu o viteză de 68,8 kilometri pe oră. În urmă cu doi ani, pe o lungime totală de peste 1.300 de kilometri existau peste 1.200 de restricții de viteză. Autoritățile din România au rămas mult în urma țărilor civilizate din UE la acest capitol, însă cu ajutorul banilor din PNRR situația ar putea fi ameliorată în următorii 20 de ani.

Tags: