News

O nouă linie de cale ferată în România. Va lega două orașe importante, iar trenul va circula cu 160 km/h

Ministrul transporturilor Sorin Grindeanu este extrem de activ în ultima perioadă și anunță că va inaugura o cale ferată unde se va circula cu 160 km/h.
06.06.2024 | 08:00
O noua linie de cale ferata in Romania Va lega doua orase importante iar trenul va circula cu 160 kmh
O nouă linie de cale ferată în România. Va lega două orașe importante, iar trenul va circula cu 160 km/h
ADVERTISEMENT

Sorin Grindeanu vorbește despre tronsonul de cale ferată care leagă Curtici și Sighișoara. În teorie, aici va ajunge primul tren Alstom care poate să circule chiar și cu 160 km/h. Acest lucru va fi posibil după ce linia va fi reabilitată și ”modernizată complet”. Așadar, o distanță de peste 380 de kilometri care ar trebui parcursă în puțin peste două ore.

O nouă linie de cale ferată va lega două orașe importante, iar trenul va circula cu 160 km/h

“Până la sfârşitul acestui an, de la Curtici până la Sighişoara se va circula pe o linie reabilitată, modernizată complet, care va permite viteza de 160 kilometri la oră”, a declarat Sorin Grindeanu. Cu toate acestea, nu la fel de optimist s-a arătat Sorin Grindeanu când a vorbit despre tronsonul dintre Sighișoara și Brașov.

ADVERTISEMENT

“Acolo au început acele săpături la cele două tunele între Caţa şi Apaţa. Au fost aduse cele două TBM-uri, acele maşinării mari care sfredelesc munţii. Mai trebuie să vină încă două. Acolo sunt în întârziere domnii de la acea companie. Am fost în urmă cu vreo cinci luni, o să merg şi în perioada următoare.

Nu aş vrea să dau un termen, pentru că am evitat tot timpul când cei cu care am discutat nu au fost serioşi. O spun deschis, acel proiect are în acest moment un constructor care nu e serios şi să îmi iau eu angajamente în faţa oamenilor fără să am în spate un constructor serios, am evitat”, a explicat ministrul Grindeanu, coform Știri pe surse.

ADVERTISEMENT

În 2023, Sorin Grindeanu solicita conducerii CFR Intrastructură să se asigure că lucrările de reabilitare pe linia de cale ferată Apața-Cața să fie finalizate până la finele anului 2024. Asta, în contextul în care experții au remarcat un progres foarte lent pe acest șantier. Totodată, Sorin Grindeanu vorbea despre noul terminal multimodal de la Aiud.

România a comandat 37 de trenuri moderne Alstom Coradia Stream

“Progres extrem de slab pe şantierul liniei de cale ferată Apaţa-Caţa (28,2 km), parte a Coridorului feroviar Rin- Dunăre. Contractul, semnat în anul 2020, a ajuns la doar 17,5% progres fizic şi în continuare se prefigurează întârzieri. Am solicitat conducerii CFR Infrastructură să ia toate măsurile necesare pentru ca lucrările de reabilitare să se finalizeze la sfârşitul anului viitor (2024).

ADVERTISEMENT

În cazul în care situaţia nu se îmbunătăţeşte, mă aştept să fie aplicate sancţiuni contractuale dure”, transmitea Sorin Grindeanu pe Facebook, în august 2023. Cât despre noul terminal multimodal de la Aiud, o investiție de 21 de milioane de euro, inaugurat în mai de compania Dubai Port World, acesta va conecta producătorii și exportatorii din zona Transilvaniei de Marea Neagră, Marea Nordului și Marea Adriatică.

Va exista, de asemenea, o legătură directă cu restul Europei, prin transport pe cale ferată. În speranța că va revitaliza transportul feroviar, țara noastră a comandat 37 de trenuri noi Alstom Coradia Stream. Acestea pot circula chiar și cu 200 kilometri pe oră, însă momentan infrastructura țării noastre nu permite acest lucru.

ADVERTISEMENT

Statistic, în țara noastră trenurile circulă cu o viteză de 68,8 kilometri pe oră. În urmă cu doi ani, pe o lungime totală de peste 1.300 de kilometri existau peste 1.200 de restricții de viteză. Autoritățile din România au rămas mult în urma țărilor civilizate din UE la acest capitol, însă cu ajutorul banilor din PNRR situația ar putea fi ameliorată în următorii 20 de ani.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”